Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Av. Metin Feyzioğlu, Türkiye’de yollar, köprüler, havaalanları yapıldığını belirterek, “Evet tüm bu yapılanlar bizim milli servetimizdir. Ancak en büyük milli servetimiz hukuk devleti, Atatürk ilke ve devrimleridir. Bu değerleri korumak avukatların borcudur” dedi.

Çorum Barosu’nun 65’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Anitta Otel’de düzenlenen programa katılarak bir konuşma yapan Feyzioğlu, avukatların birçok önemli sorunla karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Düne kadar yargı makamının F tipi suç örgütü tarafından yönetildiğini kaydeden Feyzioğlu, “O dönemde bu ülkenin vatandaşları, mahkemelerdeki sorunlarının çözümü için kimin peşindeydi? F tipi iş takipçilerini arıyorlardı. F tipi suç örgütü iktidardan ayrıldıktan sonra bugün kimse cemaatten insan aramıyor. Bugün o iş takipçilerinin yerini başka iş takipçileri aldı. Meselenin tam özünde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı vardır. Yargının bağımsız ve tarafsız olmayışı en önemli mesleki sorunumuzdur. Önümüzdeki anayasa değişikliği yüzbin avukatın sorunudur. Avukatlar, hukuki bilgileriyle mi hayatlarını devam ettirecek yoksa siyasi partinin ilçe başkanlarının inisiyatifine mi kalacaklar? Siyasi parti genel başkanı HSYK’nin 7 üyesini doğrudan kendi belirleyebilecek, kalan 5 üyesini ise Meclis belirleyecek. Bundan sonra davalar mahkemelerde değil, siyasi partinin il ve ilçe başkanlıklarında görülmeye başlanır” şeklinde konuştu.

Ekonominin iyi olmamasının en çok avukatları etkilediğini belirten Feyzioğlu, “Türkiye’de hukuki güvenliğin olmayışı nedeniyle yatırımcılar yatırım yapmaktan uzaklaşıyor. Burada avukatların ekmek meselesi söz konusu.

100 civarında hukuk fakültesinde lise kalitesinde dahi eğitim verilmiyor. Böyle bir düzende hukuk devletini yaşatmak mümkün mü?” diyerek, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, hukuk devleti ilkelerinin egemen olduğu bir Türkiye için mücadele edeceklerinin altını çizdi.

(Taner ŞİMŞEK)  

Editör: TE Bilisim