Çorum’un Osmancık İlçesi’nde tabanca ile vurularak yaralanan sokak köpeğini yol ortasından kaldırmak için gelen çöpçülerin acı içerisinde havlayan köpeği presli çöp kamyonuna atarak götürmesine hayvan hakları savunucularından çığ gibi tepki geldi.
Osmancık’ta 3 gün önce yaşanan olayda bir kişi tarafından başından vurulan sokak köpeği olay yerine gelen Belediye görevlileri tarafından canlı durumdayken çöp kamyonuna atılmıştı. Köpeği çöp kamyonuna atan temizlik işçileri daha sonra olay yerinden ayrıldı. Olayın çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülenmesi, bazı yerel ve ulusal haber kanallarında bu görüntülerin yayınlanması ile adeta tüm Türkiye ayağa kalktı.

TEPKİ YAĞDI
Konuyla ilgili olarak dün sabah saatlerinden itibaren Çorum Valiliği, BİMER, İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çorum Belediyesi, Çorum Emniyet Müdürlüğü, Osmancık Belediyesi ile Çorum yerel basın kuruluşlarına adeta e-mail yağmuru oldu.
Hayvan hakları savunucuları bir mahalle muhtarının vurduğu belirlenen köpeğe yapılan zulümle ilgili seferber olarak şikayet dilekçelerini ilgili yerlere ulaştırdılar. Hem köpeği vuran muhtara hem de yaralı köpeği çöp kamyonuna canlı olarak atan Osmancık Belediyesi görevlilerine tepki gösteren hayvan hakları savunucuların olayla ilgili sorumluların cezalandırılmasını istedi.

VALİ’DEN TALİMAT
Çorum Valisi Ahmet Kara olayın duyulmasının ardından talimat vererek soruşturma başlattı. Valilik’ten yapılan açıklamada “İlimiz Osmancık İlçesinde tabanca ile vurularak yaralanan sokak köpeğini yol ortasından kaldırmak için gelen çöpçülerin, acı içerisinde havlayan köpeği çöp kamyonuna atarak götürülmesi konusundaki haberler üzerine Vali Ahmet Kara’nın talimatı ile işlem başlatılmıştır. Konu ile ilgili yapılan işlem sonucunda Valiliğimiz web sayfasından ayrıca bilgi verilecektir” denildi.

KARATAŞ’TAN SORUŞTURMA
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş’ın da olaydan sonda soruşturma başlattığı öğrenildi. Başkan Karataş yaptığı açıklamada, “Vurulan köpeği temizlik işçileri çöp arabası ile almışlar. Halbuki açık bir araçla almaları gerekirdi. Olaydan benim daha sonra haberim oldu. Derhal konuyla ilgili araştırma ve inceleme başlattım. Olmaması gereken bir durum. Sorumlu kişiler hakkında gerekli işlemi yapacağız” dedi.

“KÖPEK ARACIN PRES DEĞİL TAŞIMA BÖLÜMÜNE ALINDI”
Osmancık Belediye Başkan Vekili Dursun Barışmaz yaptığı açıklamada Koyunbaba Mahallesi Vatan Caddesi üzerinde bir köpek ölüsünün bulunduğu şeklinde mahalle muhtarı tarafından yapılan ihbar sonrası öldüğü düşünülen köpeğin temizlik görevlileri tarafından tedavi merkezine götürülmek üzere zaman kaybı yaşanmaması adına sıkıştırma mekanizmasının dışında bulunan taşıma bölümüne konularak götürüldüğü, ancak köpeğin tedavi merkezine ulaşmadan öldüğü, bunun üzerine Osmancık Belediye Başkanlığı tarafından ilgili personel hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Konuyla ilgili açıklama yapan Çorum Bilgi Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği (BİKTUDER) Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Şeyda Çimen, Çorum Valiliği’ne suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Olayın çok vahim olduğunu ifade eden Çimen, taklipçisi olduklarını ve peşini bırakmayacaklarını söyledi.
Şeyda Çimen: “Onlar da inceleme başlattıklarını söylediler. Çocukların önünde bir canı katletmiş. Presli çöp aracı da gelmiş almış, artık ne olmuş bilmiyoruz. Okullarda bizim merhamet projemiz vardı. O projeyle ilgili arkadaşlarımız çöplükten ve barınaktan hayvan sahiplenmesi ve çocuklara hayvan sevisini aşılamak için çaba gösteriyoruz. Her canın yaşam hakkı var. Bu olayın takipçisiyiz ve bunun peşini bırakmayacağız. Zaten her türlü soruşturma ve inceleme başlatılmış durumda” dedi.

“CEZASIZ KALMAMALI”
Hayvan Haklarını Koruma, Geliştirme ve Destekleme Derneği (HAYKODER) Çorum Şube Başkanı Selami Özten de Osmancık’ta yaşanan olayla ilgili bir açıklama yaparak bu insanlık dışı uygulamanın sorumlularının cezasız kalmamasını istedi.
HAYKODER Başkanı Özten, bir sokak köpeğine reva görülen bu uygulamanın Çorum’u ve Osmancık’ı küçük düşüren bu yasa ve insanlık dışı uygulama olduğunu bildirdi. Özten açıklamasında; “Çorum’un Osmancık ilçesinde yaşanan insanlık dışı bu uygulama asla cezasız kalmamalıdır. Çorum’u ve Osmancık’ı küçük düşüren bu yasa ve insanlık dışı uygulamanın bir daha olmaması için Çorum HAYKODER olarak tüm muhtarlık ve belediyeleri göreve davet ediyoruz. Tüm duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ederiz” diye konuştu.

HAYTAP’TA DEVREDE
HAYTAP Federasyonu temsilcisi Esin Önder de olayın takipçisi olarak ilgili yerlere suç duyurusunda bulunacaklarını, köpeği vuran muhtarın görevden alınarak tutuklanması ve silahına el konulmasını, Osmancık Belediyesi’nin hayvanlar için gereken merkezi kurmaması nedeniyle idari ceza verilmesi, Belediye görevlilerinin işten alınmaları, silahlı yaralamaya karışan muhtarı serbest bırakan Emniyet mensupları hakkında soruşturma açılması, Çorum müftülüğü tarafından tüm camilerde “Hayvanlara Merhamet” konulu hutbenin verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Öte yandan köpeğin cesedinin ise Belediye temizlik işçileri tarafından Osmancık Çöp Depolama alanına atıldığı ancak hayvanseverler tarafından yapılan aramada bulunamadığı belirtildi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim