Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından üyelerine yönelik olarak “Muhasebe Uygulamalarında Özellik Arz Eden Konular” başlığı altında 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu, matrah artırımı, stok affı, kasa-OCH düzeltmesi, varlık beyanı ve borç yapılandırma konularında eğitim seminer düzenlendi.
SMMMO Toplantı Salonu’nda Oda Başkanı Ali Can Doğan, Oda Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda üyenin katılımı ile düzenlenen eğitim semineri Ankara’dan gelen Yeminli Mali Müşavir Murat Tokmakkaya tarafından verildi.
Eğitim seminerinin açılış konuşmasını Oda Başkanı Ali Can Doğan yaptı. Doğan, seminer ve seminere konu olan bazı alacakların yeniden yapılanmasını kapsayan 6736 sayılı kanun hakkında bilgiler paylaştı.
Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik 6736 sayılı kanunun 19 Ağustos 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, borç yapılandırma başvurularının da 31 Ekim olan son başvurusunun 25 Kasım tarihine uzatıldığını hatırlatan Doğan konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“6736 Sayılı Yasanın amaçlarını kısaca sıralarsak; Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünü azaltarak, taksitler halinde ödeme imkânı getirmek; Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla çözülmesini sağlamak; Vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesini sağlamak; Matrah ve vergi artırımı koşuta ile geçmiş yıllara ilişkin vergi incelemesi yapılmamasını sağlamak; Stokların kasa ve alacaklara ilişkin işletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesini sağlamak ve Yurtiçi ve yurtdışındaki bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasını sağlamak yasanın temel amaçlarıdır.
Bu amaçları sıraladıktan sonra şu konuyu üstüne basarak bildirmek istiyorum; Yasadan faydalanmak için müracaat eden ve borçları yapılandırılan mükelleflerimizin ilk iki taksiti mutlaka ödemesi gerekiyor. Biliyorum ki; değişen kanunlar ve yönetmelikler nedeni ile zaman zaman uygulamada sıkıntıya düşebiliyoruz. Sizlere söz verdiğimiz gibi; alanında uzman kişileri, mesleki gündem ve takvimimize uygun bir zamanlama ile sizlerle buluşturmaya devam ederek bu sıkıntılarınıza bir nebzede olsa çözümler bulmaya çalışacağız.
Bize ihtiyaç duyduğunuz her an Odanızın örgütlü gücü sizin yanınızda olacaktır. Bugün, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 78. Yılı. Kalbimizde yaşattığımız Ata’mızı büyük bir özlem ve rahmetle anıyoruz”
SMMMO Başkanı Doğan daha sonra semineri verecek olan Yeminli Mali Müşavir Murat Tokmakkaya’ya da teşekkür ederken, daha sonra kürsüye gelen Tokmakkaya da 6736 sayılı kanun hakkında üyeleri bilgilendirerek onlardan gelen soruları yanıtladı. Eğitim semineri kokteyl ile sona erdi.


Ali Can Doğan

Murat Tokmakkaya



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim