Çorum’da esnafın yoğun olarak faaliyet gösterdiği ana caddelerde çeşitli dernek, vakıf ve cemaatler tarafından hayır amaçlı kurulan kermeslere esnafın tepkisi giderek büyüyor.
Kermeste yer alan yüzlerce çeşit ürün vatandaşlara belli bir ücret karşılığında verilirken, kermeslerde gıda ürünü çeşitliliği arasında ekmek arası döner, İskilip Dolması vb. ürünlerin yer alması ise gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafı çileden çıkartıyor.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren bazı esnaflar “Elbette ki hayır amaçlı kurulan kermeslerden elde edilen gelirler öğrencilere burs, ihtiyaç sahiplerine maddi destek imkanı sağlıyor ancak unutulmamalı ki sabah işyerini açan vergisini, işyeri kirasını, personel maaşını çıkarmaya çalışan esnaf ta göz ardı edilmemeli diye düşünüyoruz” dediler.
Konu hakkında açıklama yapan Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Kılıç da çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkarın işlerinin aksamaya başladığını kaydetti. ÇESOB Başkanı Kılıç, “Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmelidir” dedi.
Çorum’un en işlek caddelerine kurulan kermeslerin sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta esnafla yarışır hale geldiğini ifade eden Kılıç, hayır amaçlı iki günlük kermeslerin değil, aylarca açık kalan denetimsiz satış yapılan kermeslerin vergisini stopajını veren, işçisinin sigorta primini yatıran esnafa zarar verdiğini kaydetti.
Halk sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşan kermeslere ÇESOB olarak çeki düzen getirilmesi gerektiğine inandıklarını anlatan Kılıç, zaten zor günler geçiren esnafın haksız rekabetle başedemediğini sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim