ÇESOB Genel Sekreteri Arslan önceki gün Aşıklar Tepesi Aile Çay Bahçesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıkladı. Arslan, halka hizmetin hakka hizmet olduğu düsturundan hareketle oda üyesi esnaf ve sanatkarın menfaatlerini korumak, projeler geliştirerek kazanımlarını artırmak ve acımasız rekabet piyasasında söz sahibi olmalarını sağlamak amacıyla 2018 yılındaki seçimlerde Oda başkanlığı için aday olduğunu dile getirdi.

Çıktıkları bu yolun zorluklarla dolu olduğunu bildiklerini anlatan Yakup Arslan, gelişen acımasız rekabet piyasasında esnaf ve sanatkarların günden güne eridiğine vurgu yaparken, “Büyük işletmelerin küçükleri ezdiği en dar sokaklara kadar zincir mağazaların şubeleştiği bir piyasada rekabet gücüne sahip olabilmek için birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu sermaye düşmanı olduğumuz anlamına gelmiyor ama bu işletmelerin açılmasında bir sınırlama olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü açılan her yeni şube kaybolan yerel işletmeler demektir” dedi.

Bakkalların ekonomik gelişmelerden en ağır biçimde etkilenen kesimlerin başında geldiğini dile getiren Arslan, esnafla birlikte projeler geliştirerek zincir mağazalar karşısında esnafı rekabet edebilir hale getirmek için çaba harcayacağını söyledi.

Görev verilmesi durumunda bakkal esnafının sorunlarını en üst düzeyde yetkililerce ele alınmasını sağlayacaklarını da anlatan Yakup Arslan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın bakkal amcasının veya bakkal teyzesinin kaybolup gitmemesi için üstün bir gayretle çalışmamız gerektiğinin de bilincindeyiz. Tüketicileri memnun etmenin çok zor olduğu günümüzde sabah 6.00 da işyerini açıp gece 12.00’de kapatan esnaf ve sanatkarımızın ekmeğini kazanmak için nasıl bir gayret sarf ettiği daha net anlaşılacaktır. Benim ve ekip arkadaşlarımın gayesi oda üyesi esnaflarımızın harcadıkları onca emeğin neticesinde hak ettiği karşılığı almaları için azami gayret göstermek olacaktır.

Esnaf ve sanatkarlar, iktisadi, sosyal ve toplumsal yaşamının en önemli unsularıdır. En önemli esnaf gurubu ise şüphesiz bakkallardır. Ancak şehir merkezlerinde sayıları hızla artan alışveriş merkezleri, gros, hiper ve süpermarketler bakkallara yaşam şansı bırakmamış ve mahalle bakkalları bir bir kapanmıştır. Alışveriş merkezleri ve büyük marketler onlarca çeşit esnaf türünü yok olma noktasına getirmiştir. Sayıları sürekli azalan bakkallar ise birçok sorunla mücadele etmektedir.

Büyük işletmelerin küçükleri ezdiği en dar sokaklara kadar zincir mağazaların şubeleştiği bir piyasada rekabet gücüne sahip olabilmek için birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu sermaye düşmanı olduğumuz anlamına gelmiyor ama bu işletmelerin açılmasında bir sınırlama olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü açılan her yeni şube kaybolan yerel işletmeler demektir”

Ekip ruhu ile hareket edip, esnaf ve sanatkarları desteklemek için gayret göstereceklerini anlatan Yakup Arslan, “Esnafın ekonomik sosyal hakları için mücadele edecek sizlerle birlikte bir güç olacağız. Ekonomik sosyal dayanışmayı sağlayacak, esnafımızın kalkınması için mücadele edecek güçlü bir oda konumuna geleceğiz. Bizler hiçbir ayrım gözetmeden, tasada, kıvançta ortak bir kültürün tamamlayıcı unsurları olarak çok büyük düşünmek, devasa sorunları birlikte çözmek durumundayız” şeklinde konuştu.

Yakup Arslan düzenlediği toplantıda Yönetim Kurulu’nda yer alacak ekibini de Ahmet Hazımlı, Şahismail Akınalp, Kadir Baycu, Garip Çıtır, Satılmış Işıtır, Mete Ağbal, Muhammed Furkan Özünel olarak açıkladı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim