Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce başlatılan yemleme çalışmaları kapsamında Pancarlık ve Atçalı köylerine ait arizelere yaban hayvanları için yem bırakıldı.
İl Jandarma Alay ve Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Ahmet Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Orman ve Su İşleri Müdürü Yüksel Şimşir ile birlikte yemleme çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Ahmet Kara, açıklamalarda bulundu.
İnsanların en fazla çevreyi ve doğayı tahrip eden varlıklar olduğunu belirten Vali Ahmet Kara, yaban hayatı korunmadığı taktirde gelecekte şehir hayatının da tehlikeye gireceğini söyledi.
Doğaya bırakılan yemler sayesinde yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarında beslenme fırsatı bulacağını dile getiren Vali Kara, “Kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle yaban hayvanlarına yem bırakmanın devletin görevlerinden birisi olduğunu söyledi. Her kış mevsiminde stoklar bitinceye kadar yaban hayvanların yemlenmesini yapıyoruz. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünce ve sivil toplum kuruluşlarca bazı okullarca yemleme yapılıyor” dedi.
Eskiden ormanlar fazla olduğu için yaban hayvanları hayatını stressiz bir şekilde idame ettirdiğine dikkat çeken Vali Kara, “Ormanlar azalınca yaban hayvanları günümüzde artık strese giriyorlar. Bazı hayvanlar örneğin ayıların domuzların insanlara saldırmaları onların hayat haklarının ellerinden alınmalarından kaynaklanıyor. Ormanlar sınırlanınca özgür ortamda yaşamaya alışmış hayvanlar strese giriyorlar. Yaban hayvanlarının korunması bizim görevlerimiz arasındadır. Hayvanların beslenmesine aç kalmamaları ve yaşamalarına müsait ortamı hazırlamak için yemleme faaliyeti başlatıyoruz. Yaban hayatını korumazsak ilerde şehir hayatımızda tehlikeye girer” diye konuştu.
Son günlerde yaban tavşanı ve kınalı keklik avının yasak olduğu halde avcıların av yaptıklarına dikkat çeken Vali Kara, bununla ilgili bir genelge yayınladıklarını açıkladı.
Şehirlerde de sahipsiz hayvanların korunmadığını gördüklerini dile getiren Vali Kara, “Sahipsiz hayvanların toplanıp onların koruma altına alınmaları da özellikle belediyelerin yerel yönetimlerin asli görevlerinden, zorunlu olarak yapmaları gereken görevlerden biridir. Sahipsiz hayvanları yerel yönetimler toplamalı kayıt altına alarak onlara bakmalı. İnsan hakları gibi günümüzde hayvan hakları da söz konusudur. Hayvanların belli hakları vardır bu haklara insanlar riayet etmek zorundadırlar. Bizim sadece insanlara göre vazifemiz değil, tüm canlılara karşı vazifemiz var. Halkımız bilinçlenmeli hileli avlanmamalı, avlanması yasak olan hayvanları da avlamamalılar. Yabani hayvanları mutlaka korumamız gerekiyor. Doğada bitkiler de hayvanlar da bize emanettir. Bu emaneti iyi korursak geleceğimiz daha iyi olur. Yabani hayvanları hep beraber korumalıyız. Onların nesillerini tüketmeye hakkımız yok. Biz açlığa mahkum ettiğimiz hayvanları soykırıma tabi tutuyoruz demektir. Soylarının tükenmesine sebep oluyoruz demektir” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilisim