2003 yılından itibaren bu güne kadar Çorum’da doğaya 13 bin sülün, 8935 kınalı keklik ve 57 adet kızıl geyik salındığını belirten Çatalpelit, şube müdürlüğü tarafından hava sıcaklıklarının düşmesi, yoğun kar yağışları ve dondan etkilenen yaban hayvanlarının besin bulmasına yardımcı olmak maksadıyla kış boyunca yemleme çalışmaları yapıldığını, 2003 yılından itibaren bu güne kadar Corum’da 187162 kg yemin doğaya bırakıldığını dile getirdi.

2003 yılından itibaren bu güne kadar Çorum’da 13897 adet avcı kontrol edildiğini anlatan Çatalpelit, Yaban Hayvanlarının Doğal Ortamlarında Desteklenmesi Projesi kapsamında Kargı Kösdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası etki alanında bulunan 4 ha' lık alanda yem bitkisi ekimi, 2,7 ha'lık alanda ise yabani meyveli bitkilerden ağaçlandırma çalışması yapıldığını anlattı.

2015 yılından itibaren bu güne kadar 46 adet yaban hayvanının tedavi edildiğini, ayrıca DKMP Genel Müdürlüğünün tabiata yerleştirdiği fotokapanlar ile yaban hayatının kayıt altına alındığını söyleyen Ömer Çatalpelit, fotokapan sayısının 49’a çıkarıldığını, araziye yerleştirilen fotokapanlarla günümüze kadar pek çok yaban hayvanının görüntülendiğini kaydetti.

Fauna Tanım Alanı içerisinde; 13 adet Kızıl Geyik, 8 adet Yaban Keçisi, 5 adet Ceylan, 6 adet Karaca ve 3 adet Yaban Tavşanı bulunduğunu belirten Çatalpelit, “İlimizde, biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin derlenmesi, kayıt altına alınarak korunması ve bu bilgilere erişimin düzenlenmesi maksadıyla Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi ülke genelinde 6 ilde pilot proje kapsamında devam etmektedir. İlimiz de 7. il olarak pilot projeye dahil edilmiş olup ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Proje kapsamında; sağlık (halk ilacı veya şifa amaçlı BGB içeren uygulamalar), beslenme (gıda, baharat, içecek, maya, vb), endüstriyel (boya, tekstil, yapı malzemesi, yakıt, el sanatları vb), tarım- hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımları içeren verilerin toplanarak kayıt altına alınması ve ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim