Emek Partisi (EMEP) Çorum İl Örgütü’nün “demokrasi mücadelesi, seçimler ve laiklik” konulu paneli Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde düzenlenen panelde Evrensel Gazetesi Başyazarı İhsan Çaralan ve Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “demokrasi, laiklik ve seçimler” ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Panele, EMEP İl Başkanı Meliha Üşüdür, Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün, HDP İl Başkanı Ali Akkaya, Merkez İlçe Başkanı Ümit Küçükbayatlı, Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği Başkanı Sultan Yıldırım Gök ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Ahmet Özdel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk konuşmayı İhsan Çaralan yaptı. Türkiye’nin yasalarda “laik-demokratik ve sosyal bir hukuk devleti” olarak tanımlandığını ancak gerçekte böyle olmadığını söyleyen Evrensel Gazetesi Başyazarı İhsan Çaralan, yasalarda belirtilen hakların ancak mücadele edilerek kullanılabileceğini ifade etti. Çaralan, “Yasalarda kısıtlanmış haliyle de olsa “grev hakkı” tanınmıştır. Ancak cam işçileri greve gittiğinde Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmıştır. Yine ülkeyi yönetenler “demokratik bir ülke olduğumuzu” söylüyorlar. Demokrasiyi ise 4 yılda bir sandık başına gitmekten ibaret sanıyorlar. Oysa kendilerine yönelik en ufak bir demokratik tepkiyi bile “komplo” olarak görüyorlar. Seçim var diye o ülkede demokrasi ve özgürlüklerin olduğu söylenemez” dedi.
Türkiye’de demokrasinin gerçek anlamda tesis edilebilmesi için emekçilerin mutlak suratle mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Çaralan, “Aksi takdirde demokrasi sadece bizi yönetenler için geçerli olur” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin “laiklik” algısının da son derece sakat olduğuna değinen Çaralan, “Avrupa’da yüzlerce yıl mezhep savaşları yaşandı. Ancak bu savaşlarla bir yere varamayacaklarını anlayarak çözümü laisizmde buldular. Türkiye’de ise bu gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı.
Haziran ayındaki genel seçimlerin önemine de değinen Çaralan, “Türkiye toplumu laik-demokratik bir toplum mu olacak yoksa Ortaçağ toplumu mu olacak? Bu nedenle emek ve demokrasi güçlerine büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

“TOPLUMSAL BARIŞ ŞART”
Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Türkiye’nin ötekileştirilen kesiminin yıllardır büyük bir mücadele verdiğini söyledi.
Türkiye’de demokrasinin “bize göre ona göre” mantığı içerisinde uygulandığını kaydeden Geçmez, “Ülkemizde demokrasi çoğunluğun haklarının üzerinden tarif ediliyor. Bugün çocuklarımız insani değerlerden ziyade dini değerler üzerinden yetiştiriliyor. Onun için ülkemizin demokrasi anlayışı sakat bir anlayış. Demokrasi anlayışı din kardeşliği onun da ötesinde “mezhep ve cemaat” kardeşliği üzerinden kuruluyor” dedi.
Türkiye’de insanların yapması gereken ilk işin öncelikle kendilerini sorgulamaları gerektiğini belirten Geçmez, “Biz niye böyleyiz diye kendilerini sorgulamalıdırlar. Sivas’taki katliam bu ülkede birileri tarafından alkışlandı. Berkin annesi meydanlarda yuhalatıldı. Türkiye’de demokrasiden bahsetmek insanın kendi aklından şaşması gibi bir şey” ifadelerini kullandı.
Geçmez, Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolunun toplumsal barıştan geçtiğini söyledi. Devlet eliyle yapılacak bir barışın kan ve gözyaşından başka bir şey getirmediğini kaydeden Geçmez, Alevisiyle Sünnisiyle, Türküyle Kürdüyle tüm toplum kesimlerinin bir arada yaşamasının yegane yolunun toplumsal barış ve uzlaşı kültürünün egemen olmasından geçtiğini dile getirdi.
Konuşmasının devamında Alevilerin yaşadığı sıkıntılara da değinen Geçmez, Haziran’da yapılacak olan genel seçiminin emek ve demokrasi güçleri tarafından ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim