Defterdar Ali Sormaz, yurttaşlarımızın yeterli düzeyde vergi bilincine ulaşması ile toplumda refah düzeyinin doğal olarak kendiliğinden yükseleceğini belirterek, “Öteden beri bildiğimiz bir şey var. O’da gelişmiş batı ülkelerinde sadece bir ölümün birde vergi kaçağının çaresi yok anlayışıdır” ifadesini kullandı.
“GENÇLERİMİZ VERGİ BİLİNCİ İLE YETİŞMELİ”
Vergi haftası boyunca toplumun ilimizdeki bütün kesimlerine ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Defterdar Sormaz, “Bu yıl etkinliklerin içerisine geleceğimiz olan gençlerimizi dahil ettik. Vergi dairemiz öğrenciler tarafından sürekli ziyaret ediliyor. Defterdarlık çalışanlarımız da kimi okullara ziyaretlerde bulunuyor. Ağaç yaş iken eğilir atasözümüzde olduğu gibi çocuklarımız bu konuda hem çok özel, hem de önemli. Hedef kitlemiz bilinçlendirme anlamında öğrencilerimiz. İlk, orta, lise ve üniversite düzeyinde tüm öğrencilerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Şayet verginin önemi anlaşılmadığı takdirde biz bu haftaları kutlamaya uzun yıllar devam ederiz” dedi.
“ÇORUM’UN 1 MİLYARIN ÜZERİNDE
VERGİ TAHAKKUKU VAR”
Bütçe gelirleri bakımından Çorum’un kümülatif olarak 1 milyarın üzerinde tahakkuku olduğunu söyleyen Defterdar Sormaz, “Bunun yüzde 80’e yakın bir kısmını biz vergi gelirleri bakımından tahsil ettik. Tahsilat noktasında hayati bir sıkıntımız yok. Bunda 6552 sayılı kanunla geçen yıl bir yapılandırma yapılmıştı. Bu durum bugünkü duruma etki eden bir unsur. Tahakkuk ve tahsilat nispetlerinden genel olarak memnunuz” şeklinde konuştu.
“BUNDAN SONRA ÜCRET GELİRİ ELDE
EDENLER DE BEYANNAME VERECEK”
“Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerimizle ilgili olarak 1 Marttan itibaren önemli bir süreç başlayacak” diyen Defterdar Ali Sormaz, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflere yönelik yeni bir uygulamanın yürürlüğe girdiğini belirterek, “Öteden beri vatandaşlarımızın Vergi Dairesine beyannamelerini getirip vermelerini bekliyorduk. Son yıllarda internet ortamında kabul ediyoruz. Mükelleflerimizin çok yoğun olarak bulunduğu mahallerde bir stant açıp münhasıran gayrimenkul sermaye iradı veya kira geliri elde eden vatandaşlarımıza oralarda hizmet veriyorduk. Personelimizle halkın yoğun olarak bulunduğu alanlara hatta bazen evlerine giderek kira geliri elde eden yaşlı vatandaşlarımıza yerinde mekanında o hizmeti sağlıyor idik. Bu uygulama sadece kira geliri elde edenlerle ilgiliydi. Bu sene ilk defa başlatacağımız bir uygulama ile buna kira geliri elde edenlerin yanında ücret geliri elde edenleri de dahil ettik” dedi.
“3 BİN 800 LİRA’NIN ALTINDAKİ
KİRA GELİRİ VERGİYE TABİ DEĞİL”
İl Defterdarı Ali Sormaz, sadece mesken kirası elde eden mülkiyet sahiplerinin süresi içerisinde vergi dairesine beyannamelerini vermelerini isteyerek, “Bilinmesini istediğim bir husus 3 bin 800 rakamına kadar olan kira geliri miktarını biz vergilendirmiyoruz’ Toplumda vergi bilincinin uyandırılması ve yankı bulması için uğraşıyoruz. Maliye Bakanlığı çalışanları olarak bunu biz bir görevin ötesinde ülkemize bir borç olarak kabul ediyoruz hemen her platformda bu konuyu işleyip söylemeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“BATIDA SADECE ÖLÜM İLE VERGİ KAÇAĞINA ÇARE YOK”
Gelişmiş batı ülkelerinde vergi bilincinin çok önceden kavranıldığını dile getiren Defterdar Sormaz, “Batıda her vatandaşın bu konuda son derece bilinçli olduğu, bu konuda yapılabilecek bir yanlışlığın yada bir kayıp ve kaçağın kendi ülkeleri ile ilgili nelere mal olacağı noktasında insanlar bir teşkilatın yada bir görevlinin anlatmasına söylemesine hacet bırakmaksızın kendiliğinden bir refleks gösteriyor. Yurt dışına gidenlerimiz çok iyi bileceklerdir. Orada bir mal ve hizmet tüketiminde hiçbir zaman belge istenmiyor. Yani ödeme yapıldığı bir mal ve hizmet alındığı zaman satıcı siz istemeseniz de hatta unutsanız da arkanızdan koşarak belgenizi getiriyor. Bu benim vatandaşlık görevim diyor. Hatta bunu şu şekilde ifade ettiklerini duydum. Batıda ve Amerika’da öyle. Ölüme ve vergi kaçağına çare yok. Onların vatandaşları içselleştirmişler durumu. Ölümden nasıl kaçış yoksa vergi kaçırmadan da bu manada kaçış yok” dedi.
“ASGARİ ÜCRETLİDEN BİLE VERGİ ALIYORUZ”
Program boyunca kendine yöneltilen soruları yanıtlayan İl Defterdarı Ali Sormaz, “Malumunuz asgari ücretliden bile vergi alıyoruz. Gelir vergisi kanunumuz yeniden yazılıyor. Oradaki istisna ve muafiyetler yeniden gözden geçiriliyor. Küçük esnaflarımız ve sanatkârlarımızla ilgili olarak bir muafiyet söz konusu. Burada devletimiz gereken şefkat ve merhameti gösteriyor aslında. Alt gelir grubundaki insanlarımıza anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereğinden hareketle üzerine düşeni yapıyor” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim