Teknolojinin gelişmesi ile birlikte işletmelerin de kurumsallaşma sürecine girdiğini kaydeden Sormaz, 2000’li yıllarda küreselleşme olgusu ile birlikte bilişim çağına adım atıldığını dile getirdi. Özellikle finans sektörünün bilişime önem verdiğini ifade eden Sormaz, ticaretin artık elektronik ortamda yapılmaya başlandığını belirterek, son bir yılda elektronik ortamda 30 milyarlık ticaret yapıldığı bilgisini verdi.
Defterdar Yardımcısı Mehmet Tural, Vergi Dairesi Müdürü Cüneyt Solak ve Gelir Müdürü Nazlı Keleş’in de hazır bulunduğu basın toplantısında 1 Ocak 2016 itibariyle başlayacak olan e-tebligat uygulaması hakkında bilgi veren Defterdar Ali Sormaz, Çorum’da toplamda 10 bin mükellefin bu kapsama girdiğini kaydederek, cezai işleme maruz kalınmaması amacıyla mükelleflerin biran önce e-tebligat adreslerini Vergi Dairesi’nden almaları gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esaslarının belirlendiğini kaydeden Sormaz, şu bilgileri verdi:
“Vergide elektronik tebligat dönemi 1 Ocak 2016’da başlıyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca vergi uygulamaları ile ilgili işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan elektronik tebligat (e-tebligat) uygulamasına ilişkin 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 27.08.2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
E-Tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacaktır. Ancak bu tarihten önce e-tebligat uygulamasına geçmek için bildirimde bulunanlara 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren e-tebligat yapılabilir.
Bu tebliğ ile tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliği yapılabilecek olanlar; kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (kazancı basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç), isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler.
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin,
01.01.2016 tarihine kadar bir örneği tebliğ ekinde yer alan "Elektronik Tebligat Talep Bildirimi"ni (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin) kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
Bu Tebliğde getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde "Elektronik Tebligat Talep Bildirimi"nde bulunmak zorundadır.



CEZAİ İŞLEM UYARISI
“E-Tebligat gönderilmesi, Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde yer alan telefon numarası veya e-posta adreslerine; SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır” diyen Sormaz şöyle devam etti:
“Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır. Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek, erişilebilir şekilde arşivlerde otuz yıl süreyle saklanacaktır. Elektronik Tebligat edinme zorunluluğu, 01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde, gelir vergisi mükellefleri ise mükellefiyet sırasında formu ilgili vergi dairesine vermek zorundadır. Elektronik Tebligat Sisteminden Çıkış, Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği(nevi değişikliği ve birleşme halleri dâhil) tarih itibarıyla, Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılır. Mükelleflerin Sorumluluğu, Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle, Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle sorumludurlar. Getirilen yükümlülüklere uymamaları halinde, haklarında V.U.K’nun Mükerrer 355 inci maddesindeki Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır. Mükelleflerimizin cezai işlemlere maruz kalmamaları için yılsonunu beklemeden belirlenen usul ve esaslara uymaları ve biran evvel Elektronik Tebligat adreslerini almaları yararlarına olacaktır.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim