Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Velipaşa Hanı’nın restorasyon çalışmalarına Mayıs ayında başlanılacağını belirterek, 2018 yılının ortalarına gelindiğinde tarihi hanın günlük hayatın bir parçası olarak Çorum’a kazandırılmış olacağını söyledi.

Toplam 6 milyon liralık bir maliyetle restore edileceğini kaydeden Külcü, bu bütçenin 798 bin liralık bölümünün OKA’nın desteğiyle kullanılacağını ifade etti.

OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA İl Koordinatörü Özgür Yalçın, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve Belediye yetkililerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında Külcü, Velipaşa Hanı, Eski Polis Karakolu olarak bilinen tarihi konak, Çorum Kalesi ve Dikiciler Arastası ile Güpür Hamamı’nın yeniden restore edilerek turizme kazandırılmasına ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de tarihi eserlerin korunmasına yönelik çok önemli çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Külcü, “Türkiye’nin 81 ilinde Vakıflar Genel Müdürlüğü binlerce tarihi eseri ayağa kaldırdı. Bu eserler bazen cami, bazen kervansaray, ham, hamam, imaret olarak karşımıza çıkıyor. Çorum’da ise daha çok sivil mimari örneklerini görüyoruz. Bunlar dünle bugün arasında köprü vazifesi gören eserler. Aynı zamanda yarınla da köprü kuracaklardır” dedi.

Çorum’un tarihi eserlerin korunması ve yaşatılması konusunda şanssız bir il olduğunu belirten Külcü, birçok önemli eserin 40-50-60’lı yıllarda yıkıldığına dikkat çekerek, “Belediye olarak artık neyi kurtarabilirsek o kârdır anlayışıyla hareket ediyoruz” ifadesini kullandı.

Kentin merkezinde yer alan Velipaşa Hanı’nın restorasyon edilerek yeniden ayağa kaldırılması konusunda 2015 yılının 27 Ocak tarihinde vakıf yöneticileri ile bir anlaşma imzaladıklarını söyleyen Külcü, “2 yılımızı bu tür çalışmalarla geçirmek zorunda kaldık. 150 yıllık tarihi bulunan büyük bir handan bahsediyoruz. Mayıs ayı itibariyle restorasyonuna başlamayı planlıyoruz. 1 yıl içerisinde tamamlama gibi bir hedefimiz var. 2018’in ortalarında Velipaşa Hanı günlük hayatın bir parçası olarak şehrimize kazandırılmış olacak. Bunun için 5-6 milyon liralık bir bütçeye ihtiyaç var. Bunun 798.411 lirasını OKA’nın desteğiyle kullanmış olacağız” dedi.   

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim