Tarihi Velipaşa Camii avlusunda bulunan şadırvanın, restorasyon adı altında yapılan çalışmayla orijinal halinden uzaklaştırıldığı öne sürüldü.
Eresin Mimarlık sahibi Erdem Eren, babası merhum Rüstem Eren tarafından yapılan şadırvanın el işçiliklerinin yağlıboya ile kapatıldığını belirterek, “Şadırvanın aslına döndürülmesi için bütün masrafları karşılamaya hazırım” dedi.
Çorum’da “Ağaç Baba” namıyla anılan “çevreci” Rüstem Eren’in, aynı zamanda (Kiremit Minare) Baltalı Camii’nin mihrabını, Huzur Camii’nin mihrap ve minberini, Kubbeli Camii ve Velipaşa Camii’nin de şadırvanını yaptığını kaydeden Erdem Eren, tamamen el işçiliği ile şekil verilerek yapılan Velipaşa Camii şadırvanının, geçtiğimiz günlerde tamamlanan restorasyon çalışmasında yağlı boya ile boyandığını anlatan Erdem Eren, şadırvanın eski görüntüsünün mozaik döküm olduğunu ve tamamen el emeği ile şekillendirildiğini, oysa şimdi, yosun tuttuğu iddiasıyla kahverengi yağlı boya ile boyandığını söyledi.
Restore edilen eserlerin, aslına uygun olarak onarılması gerektiğini vurgulayan Eren, boyamanın ise tarihi eserin katledilmesi anlamına geleceğini ifade etti.
Şadırvanın aslına döndürülmesi için İl Müftülüğüne dilekçe de yazan Eren, gerekli izinlerin verilmesi halinde, tüm masrafları karşılamak suretiyle şadırvanı aslına uygun hale getirebileceğini bildirdi.
Tarihi eserleri gelecek kuşaklara orijinal haliyle aktarmak gerektiğine de dikkat çeken Erdem Eren, yıkılan Adliye binası önündeki portatif havuzun da babası Rüstem Eren tarafından yapıldığını, Valilik binası önüne taşınan havuzun sonra da tamamen yıkıldığını hatırlattı.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim