Gülabibey Mahallesi, Velipaşa Caddesi’nde bulunan ve daha çok “Velipaşa Camii” adıyla bilinen Abdülbaki Paşa Camii onarılıyor.
17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Cami’nin onarım işi, Vakıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu Toksoy Grup isimli firma tarafından yürütülüyor.
Yüklenici firma yetkilisi İskender Gani Toksoy’un verdiği bilgiye göre 7 Temmuz’da başlatılan onarım çalışmaları kapsamında Velipaşa Camii’nin tüm iç, dış ve çatı kısımları aslına uygun bir şekilde yenilenecek.
Sözleşme bedeli 243 bin 448 lira olan projenin 3 Aralık 2015 tarihinde tamamlanması hedefleniyor.



Velipaşa Camii Hakkında:
İnşa kitabesi olmayan caminin kuzey cephesindeki son cemaat yerine açılan kapının üzerinde “Abdülbaki Paşa Camii 1060/1650” yazılı bir levha bulunmakta olup, Cami’nin 17. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı düşünülmektedir.
Yapı, mihraba tek sahın hâlinde yatay olarak uzanan dikdörtgen plânlı harim ve harimin kuzeybatısındaki bir oda ve kuzeydoğusundaki son cemaat yeri ile birlikte kareye yakın bir plân göstermektedir. Son cemaat yerine kuzey cepheden düz atkılı, çift kanatlı demir kapıyla, buradan da çift kanatlı ahşap kapı ile alt mahfil olarak düzenlenmiş kısma ve harime geçilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen plânlı harim kısmı düz ahşap tavanlı olup, dışardan kırma çatılıdır. Cami’nin alt pencereleri düz atkılı, dikdörtgen biçimli ve demir korkuluklu; üst pencereler ise sivri kemerli, alçı şebekelidir. Yapı, taş temel üzerine ahşap karkas tekniğinde inşa edilmiştir. Cami’nin minaresi ahşap olup, çokgen gövdeli ve tek şerefelidir.




(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim