Doğal taş, oltu taşı, kuka, sıkma kehribar, damla kehribar, akik tespihleri Türkiye’de olduğu gibi Sungurlu’da da önemini yitirmedi. Çıktığı tarihten günümüze kadar önemi gittikçe artan ve çocuk, genç, yaşlı her kesimin adeta bir tutkusu haline gelen tespihlerin kalitesine, taşına ve özelliğine göre fiyatları da değişiyor.

Tespihler hakkında gazetemize bilgiler veren Tunahan Çulhacıoğlu, "Bir gönül işidir 'tespih', bir sevdadır. Her şeyden önemlisi insanı çepe çevre saran bir hastalıktır. Alışıldığı zaman bir daha bırakılması mümkün olmayan bir tutkudur. Kolleksiyonerliği olduğu kadar bir geçim kaynağıdır da aynı zamanda.” dedi.

Sungurlu’da tezgâh satışının yanı sıra Türkiye geneline internet üzerinden tespih satışı yaptığını anlatan Çulhacıoğlu, 2 yıl önce tespih satışı yapmaya başladığını belirterek, ülke geneline toptan ve perakende satış hizmeti verdiğini dile getirdi.

Çulhacıoğlu, “Çocukluktan beri tespihlere ilgim vardı. Bu yüzden bende ilgim olan tespihlerin ticaretini yapmaya karar verdim. Kehribar ana malzemesini alarak usta ellerde işleterek ülke genelinde satışa sunuyorum. Sattığım tespihlerde çektikçe, kullanıldıkça kehribara has kokusu hissedilir. Gene kullanıldıkça renk değişimi oluşur. Tespihler birçok değerli taş ile üretilir. Özellikle Erzurum yöresine ait olan Oltu Taşı ile yapılan tespihler oldukça değerlidir. Bunun yanı sıra kehribardan, mor yakuttan, kaplan gözünden, öd ağacı ve pelesenkten yapılmaktadır.” diye konuştu.

“Tespihin amacı tesbihattır”

Dini yönden tespihin önemine vurgu yapan Çulhacıoğlu, “Tespihin amacı tesbihattır. Tesbihat da Rab’bi zikretmektir. Fakat şimdi insanlar tespihi Rab’bi zikretmek amacıyla çekmiyor. Tespihi sallamak, stres atmak amacıyla kullanıyorlar. Zaten bir insanın stresini atabilmesi için Rab’bini zikretmesi gerekiyor. Her şeyin amacına göre kullanılması gerekiyor ancak bu amacına göre kullanılmıyor. Bu durum da tespihi bilenleri rahatsız ediyor. Tespihi insanlar arkasında tutuyor. Allah’ın 99 ismini temsil eden bir şeyi insanların arkasında tutması doğru bir şey değil. Bize gelen müşterilerimize bu konuda nasihat ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Çulhacıoğlu’nun tezgâhında koleksiyonluk ateş kehribar, sıkma kehribar, damla kehribar ve oltu tespihler bulunuyor.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim