Çorum’da FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturmalar kapsamında 13’ü tutuklu 32 sanık hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" ve “silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 5 yıl ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 4. duruşmasında, örgütün kentteki mütevelli heyeti üyeleri ve üst yöneticileri oldukları iddia edilen sanıklar yeniden hakim karşısına çıktı.

Duruşmada tanıkların dinlenilmesinin ardından sanık ve avukatlara söz verildi. Tutuklu sanıklar, yaklaşık 18 aydır cezaevinde olduklarını belirterek tahliyelerini talep etti.

MAHKEME BAŞKANININ SÖZLERİ DAMGA VURDU

Duruşmada bir sanığın avukatı, müvekkilinin uzun bir süredir tutuklu olduğunu dile getirerek, tahliye edilmesini istedi.

Savunmasında, aynı davada yargılanan birçok sanığın yurt dışına kaçtığını ifade eden avukat, “Aynı suçtan yargılanan bazı sanıklar burada değil. Yüksek miktarda parayla darbe girişiminden önce yurt dışına kaçtıkları söyleniyor. Üstelik firari durumdaki o kişilerin yapının en üst noktasındaki yöneticileri olduğu iddia ediliyor. Benim müvekkillerim, haklarında birçok beyan bulunan ve çok fazla parayla yurt dışına kaçtıkları öne sürülen o kişilerle aynı suçtan yargılanıyor. Belki firari o kişiler bir daha ülkeye gelmeyecek ve hiç ceza almayacak” dedi.

Sanık avukatının bu sözleri üzerine mahkeme başkanı Atilla Arıkan, “Vatansız kalmak en büyük cezadır. Biz şuanda bu salonda bulunan sanıklarla ilgili yargılama yapıyoruz. Firari durumdaki sanıklar da yakalanırsa onlar da bu salonda yargılanacaktır. Firari durumdaki sanıklarla ilgili şuan için yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

Daha sonra cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Hüseyin B. ile Üzeyir E.’nin sabit suç delilleri ve kaçma şüphesi bulunmaması gerekçesiyle adli kontrol kararı ve yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyelerine ve diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Duruşma 23 Şubat 2018’e ertelendi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim