Çorum’un gözde okullarından Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 3. sınıf öğrencileri Devlet Tiyatrosu Salonu’nda Sarıkamış Şehitlerini anma oratoryosu düzenledi.
Duygusal anların yaşandığı programa; Vali Ahmet Kara, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, eşi Hazal Demet Yurdagül, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, AKP İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, daire müdürleri, öğrenci velileri ile davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte, Vali Ahmet Kara ve Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül birer konuşma yaptı.
Sarıkamış’ta doğup-büyümüş ve oradaki atmosferi teneffüs etmiş birisi olarak Sarıkamış Harekâtı ve sonrasında yaşanan olayları duygu dolu sözlerle anlatan Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, katılımcılara anlamlı bir de mesaj verdi.
Sarıkamış Harekâtı ve sonrasında yaşanan büyük felaketi, dünya savaş tarihinin en dramatik olaylarından birisi olarak niteleyen Yurdagül, “O dönemde basına uygulanan sansür nedeniyle olayın boyutu çok iyi anlaşılamamış. 12 Aralık günü, ısı sıfırın altında 25-30 dereceye düştüğünde korkunç bir manzara ortaya çıkmış. Binlerce Mehmetçik kimisi bir ağaca dayanmış, kimisi yere yuvarlanmış bir halde şehit olmuş” diye konuştu.
Konuşması sırasında duygusal anların yaşanmasına neden olan Yurdagül, “Bugün yine başımıza bir felaket gelirse, bir sıkıntı olursa; bu milletin, damarlarındaki asil kanla, gerekirse eksi 40 derecede donmaya, gerekirse artı 40 derecede yanmaya, yine de bu vatan için seve seve şehit olmaya hazır olduğuna inanıyorum” dedi.
Yurdagül, “Şimdi barış dönemindeyiz. Barış şartlarında vatan sevgisinin ölçüsü, işini iyi yapmaktır. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Bu kapsamda hem kendi görevini çok iyi yapan hem de görevi olmadığı halde bize böyle anlamlı bir program hazırlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Türk Milleti’nin Kars’ta çok fazla şehit verdiğini ve dedesinin de Sarıkamış Harekatı’nda şehit olduğunu ifade eden Vali Ahmet Kara ise; “Dünyanın en pahalı toprakları Kars’tadır. Kars aynı zamanda, tarihte çok fazla badire atlatmış bir ilimizdir. Çünkü her metrekaresinde şehitlerimizin kemikleri vardır. Ben gençlerimizden derslerine çok iyi çalışmalarını ve tarihimizi iyi öğrenmelerini istiyorum. Çünkü memleketin geleceğini sizler şekillendireceksiniz. Vatan topraklarının düşman eline geçmemesi çocuklarımızın elinde. Sizler iyi yetişin ki; bir daha bu vatana kimse göz dikmesin” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 3/B sınıfı öğrencileri tarafından 100. Yılında Sarıkamış Şehitleri Oratoryosu sahnelendi. Minik öğrencilerin çeşitli şiirler seslendirdiği etkinlik, davetlilerden büyük beğeni topladı.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim