Çorum Valisi Ahmet Kara, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın dönem başkanlığının Çorum’a geçtiğini dile getirerek Çorumluların bu dönemi iyi değerlendirmesinin şart olduğunu söyledi.
Devir-teslim töreni yapılamasa da OKA Başkanlığı’nı dünden itibaren kendisinin yürüteceğini vurgulayan Vali Kara, “Gazeteci ve daire müdürleri arkadaşlarımdan şunu rica ediyorum. Bu yıl en azından bol bol proje yapmalarını, projeleri teşvik etmelerini, yapılan projeleri kalkınma ajansına intikal ettirmelerini ve bu sene proje konusunda atağa geçmenin sırasıdır” dedi.
Çorum'daki kurum ve kuruluşları proje üretmeye ve OKA'nın imkanlarından yararlanmaya davet eden Kara, “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) merkezi Samsun ve içerisinde Amasya, Tokat ve Çorum’u barındırıyor. Bu ajansın başkanlığı bu aydan itibaren Çorum’a geçiyor. Bugünden itibaren kalkınma ajansının fiili başkanı benim. Başkanlık görevi Amasya Valiliği’nden Çorum Valiliği’ne geçecek. Çorum’daki tüm sivil toplum kuruluşlarından bu yıl olabildiğince proje üretmelerini, projeciliğin teşvik edilmesini istiyorum. Bol bol projeleri teşvik ettirmelerini ve kalkınma ajansına intikal etmelerini istiyorum. Destek ofislerimize başvurmanız halinde gerekli yardımlar yapılacaktır. Çorum’da OKA Destek Ofisi’nin eleman sayısının artırılmasına yönelik bir girişimim de olacak” şeklinde konuştu.

“KADINLAR, ERKEKLERE ORANLA DAHA GİRİŞİMCİ”
Vali Ahmet Kara, Çorum’da kadın girişimcilerin sayısını artırmakta kararlı olduklarını belirterek bu konuda Valilik himayesinde Güzel Çorumu Kalkındırma Derneği ile İl Özel İdaresi arasında yapılan protokol uyarınca hayata geçirilen “İşte Kadın Eli” projesinin başarıyla devam ettiğini açıkladı.
Çorum Valiliği ve kaymakamlıklar arasında imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirilen Uygulamalı Girişimcilik eğitimlerine yoğun talep olduğunu söyleyen ve halen 4. grup eğitimlerin sürdüğünü belirten Vali Kara, ilk etapta her ilçe ve merkez ilçe olmak üzere 30’ar kadına girişimcilik eğitimi verilmesini planladıklarını ancak bugüne kadar gelen başvuruların 1000’e ulaştığını vurguladı.
Çorum’da kadın girişimcilik kurslarının sürdüğünü anlatarak özellikle Alaca’da 250’nin üzerinde başvuru alındığını söyleyen Kara, 9 gün süren kurslarda bugüne kadar 15 kadın girişimcinin işlemlerini tamamlayarak işyeri açacak duruma geldiğini, hedeflerinin 1000 kadını iş sahibi yapmak olduğunu anlattı.
Anadolu kadınının çok çile çekmiş insanlar olduğunu ve onlara belli imkanların verilmesi halinde neler yapabileceklerini Kurtuluş Savaşı’ndan beri ortaya koyduklarını anlatan Vali Kara, “Kadınlar erkeklerden daha girişimci oluyorlar. Bu nedenle ‘İşte Kadın Eli’ isimli projeyi çok önemsiyoruz. Hükümetimiz de yeni iş kuran kadınlara 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’de faizsiz kredi imkanı sağlıyor.
Biz bu proje ile kadınların iş hayatına atılmasına önderlik yapıyoruz. Kadın girişimciliğini artırmaya, kadınların kendi ayakları üzerinde durarak iş hayatında aktif olarak yer almalarını sağlamak, aynı zamanda pozitif ayrımcılık ve kadın hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacı ile 1 Ekim 2015’ten beri yürütülen projeye büyük ilgi var. Bugüne kadar merkez, İskilip ve Uğurludağ’da 4 grup eğitimler tamamlandı. Şubat ayında Alaca’da eğitimler başlayacak.
Eğitimlere yönelik başvurular Çorum merkezde Valilik bünyesinde oluşturulan proje ofisinde, ilçelerde ise kaymakamlar tarafından belirlenen irtibat noktalarında yapılıyor. Yeterli taleplerin alınmasını takiben KOSGEB ile irtibata geçilerek uzmanlar tarafından mülakatlar yapılarak eğitime başlanıyor. Bugüne kadar 120 kadın girişimciye KOSGEB tarafından sertifikaları verilmiştir.
Ayrıca şiddete maruz kalan kadınlarımıza yönelik eğitimlerimiz de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanları tarafından devam ettirilmektedir. Proje kapsamındaki eğitimler tamamlandığında en az 50 kadın girişimcinin daha iş hayatına katılması beklenmektedir. Girişimcilik eğitimi alan ve kendine ait iş yeri açan bayanlar yanında kendi evlerinde el emeğini değerlendiren ve mikro kredi imkânlarından faydalanan kadın girişimcimizde bu süreçte iş hayatına katılmış olacaktır. İlimizde kadın girişimcilerin başvuruları sırasında en çok talep ettikleri sektörler arasında; Unlu mamuller imalatı, fırıncılık, pastane işletmeciliği, tekstil imalatı, iç ve dış giyim ürünleri imalatı ve satışı, market işletmeciliği, doğal ve yöresel ürünlerin imalatı ve satışı, ev yemekleri yapan lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri, Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

YOKSULLARA 4 BİN AYAKKABI VE 4 BİN KABAN DAĞITILACAK
Vali Ahmet Kara, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bir hayırsever vatandaşın desteği ile 4 bin çift ayakkabı ile 4 bin kaban dağıtılacağını ifade etti.
Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlediği toplantıda vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren ve önümüzdeki günlerde Vakıf Başkanı Adem Saçan tarafından da bir bilgilendirme yapılacağını söyleyen Vali Kara, kömür dağıtımlarında bu sene biraz gecikme yaşandığını, ancak diğer alanlardaki çalışmaların sorunsuz devam ettiğini bildirdi.
Vakıf tarafından dağıtılması için bir hayırsever firma tarafından ilimize 4 bin çift ayakkabı ve 4 bin adet ise kaban gönderildiğini belirterek bu dağıtımın önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini bildirdi.
Kömür işinin bu yıl biraz gecikme yüzünden sıkıştığını, bazı ihtiyaç sahiplerinin mağdur olduğunu ifade eden Vali Kara ancak Aşevi’nden dağıtılan yemek, yapılan giysi ve para yardımlarında sorun bulunmadığını, vakfın yeteri kadar parası bulunduğunu, önümüzdeki günler için de 770 bin liralık bir ödenek daha istediklerini söyledi.
Vali Kara ilimizdeki mültecilere yapılan yardımlarla ilgili Çorum’a yakışmayan bazı görüntüler oluştuğunu, mülteci ailelere yönelik önümüzdeki günlerde bir projeyi daha hayata geçireceklerini,
(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim