İsveç’te katı atıkların bertarafı ve atıklardan enerji üretimi konusunda uzmanlaşmış Fortum Şirketi Tesislerinde incelemelerde bulunduktan sonra ziyaret programının ikinci bölümünde Norveç’in başkenti Oslo üzerinden Norveç’in balıkçılık ve su ürünleri üretim merkezi olan Bergen şehri ziyaret edildi.
İncelemelerde Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin, Tokat Valisi Cevdet Can, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittır, Amasya İl Genel Meclisi Üyesi Yücel Gümüş, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, Çorum İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Kaya, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hayrettin Şahin, Tokat İl Genel Meclis Üyeleri L. Daim Namlı, Salih Yıldırım, Mesut Er, Birlik Müdürü Yasemin Çoban ve Birlik Uzmanı Biyolog Esat Çilli yer aldı.
Atlantik Somonu üretim şirketleri arasında lider konumda olan ve Atlantik Somonu global talebin beşte birini karşılayan Marine Harvest ASA adlı şirketin genel merkezinde şirket temsilcisi Eivind Nævdal-Bolstad tarafından “Mavi Devrime Öncülük Etmek-Leading The Blue Revolution” adlı sunum gerçekleştirildi. Sunumda, şirkette 11.700 kişinin çalıştığı, Türkiye dâhil 24 ülkede temsilcilikleri bulunduğu, şirketin yıllık bilançosunun 28 milyar Norveç Kronu olduğu, dünyada 70 ülke pazarına sağlıklı, lezzetli ve çevresel standartlara uygun olarak üretilen Atlantik somonu ihraç edildiği ve yılda toplam 420 bin ton balık üretildiği bilgileri verildi.
Sunumda değinilen önemli noktaları bizzat uygulamada görmek için günün ikinci kısmında ise Hardanger Akvasenter AS Atlantik somonu üretim çiftliği ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Simen Storaas adlı tesis çalışanı ve rehberi eşliğinde tesisin fiyord içinde konumlanmış deniz kafesleri gezildi. Balıkların yemlenmesi, hasadı ve paketlenmesi yerinde gözlemlenerek incelendi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim