MÜSİAD Çorum Şube Başkanı M. Ahmed Köksal ve MÜSİAD üyeleri ile bir araya gelen Vali Ahmet Kara, Türkiye’de yaşanan sanayileşme süreci hakkında açıklamalarda bulundu.
Ekonomiyi bisiklete benzeten Vali Kara, “Sanayicilerimiz pedal çevirdikçe ekonomimiz de, sanayimiz de büyür.s O yüzden pedal çevirmeye devam edelim” dedi.
İş dünyasına küçük çaplıda olsa yeni yatırımlar yapmaları için çağrıda bulunan Vali Kara, sanayicileri lükse kaçmamaları için de uyardı.
Türkiye’nin geçmişe nazaran kıyaslama yapıldığında ekonomik yönden şuanda çok iyi yerde olduğunu dile getiren Vali Kara, artık ülkede sanayi şehirlerinin bulunduğuna işaret ederek, güçlü bir sanayiye sahip olan Çorum’un da artık Kayseri gibi illerle yarışması gerektiğinin altını çizdi.
Ülke genelinde olduğu gibi Çorum’da sanayici ve işadamlarının ara eleman bulmakta sıkıntı yaşadığını vurgulayan Vali Kara, bu sorunun bir dönem meslek liselerinin kapatılmasından kaynaklandığının altını çizdi. Kara, bu sorunun aşılması için yasal düzenlemelerin yapılmaya devam ettiğini belirterek, önümüzdeki süreçte bu çalışmaların meyvesini almayı arzu ettiklerini kaydetti.
Geçmişte MÜSİAD gibi teşkilatların hayal dahi edilemediğini anlatan Vali Kara, “Dış güçler yıllarca Türkiye’ye fabrika kurdurmadı. Türkiye fabrika kurmaya kalksa ‘siz şeftali üretin, tarımla uğraşın’ denilerek sanayiye yönlendirilmedi” diye konuştu.
Bütün ihtilalleri zulüm olarak tanımlayan Ahmet Kara, “İhtilaller siyasi birikimleri sıfırlar. Türkiye’de her ihtilal sonucunda siyasi birikimleri başta olmak üzere her alandaki kazanımları sıfırlandı. Bugün ihtilaller olmasaydı Türkiye demokrasi adına çok daha ileri seviye de olurdu. Sanayide nasıl sermaye birikimi önemliyse ülke yönetiminde siyasi birikim önemlidir. Bizim tüm birikimlerimizi ihtilallerde kaybettik” şeklinde konuştu.
Halkın devleti yönetmeye talip olmasıyla birlikte bundan rahatsız olan dış Avrupa’nın 28 Şubat sürecini hayata geçirdiğini anlatan Vali Kara, “Anadolu ekonomisi canlanıyordu. Anadolu ekonomisinin ayağa kalktığını görenler darbe yaptı. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Anadolu sermayesi milli ve yerli sermayeydi. Bu birilerini korkuttu. O dönemde yapılan sermaye tanımlaması yüzünden bazı işletmeler battı. Kanalistanbul gibi dev projelerle Türkiye artık ayaklarının üzerinde doğruluyor. Artık yerlilik ve milliliği kimse tartışmıyor. Herkes alnı açık şekilde söylüyor. Ümitsizliğe kapılmayın” dedi.


Editör: TE Bilisim