Çorum’un Uğurludağ ilçesine giderek bazı açılış ve ziyaretlerde bulunan Vali Kara burada ilimize yönelik planladıkları bazı projeler hakkında da bilgi verdi.
İlimizdeki mültecilerin çalışmaları, Halep Mutfağı Lokantası, Mutfak Mektebi, Hitit Kalite Ödülü ve Hitit Kalite Plaketi gibi konularda basına açıklamalarda bulunan Vali Kara, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede çıkan yeni yönetmelik ile 6 ay ülkemizde ikamet eden mültecilerin çalışmasının önündeki engellerin kaldırıldığını, işverenlerin eleman sayılarının yüzde 10’u kadar mülteci işçi çalıştırabileceklerini bildirdi.
Çorum Valisi Ahmet Kara, kentimizde hayatını sürdüren mültecilerin yemek kültürünü, özellikle Halep mutfağını Çorum'a katmak için bir çalışma yaptıklarını da bildirdi.
İlimizdeki göçmenlerin Çorumlulara külfet olmadığını belirterek özellikle Suriyelilerle ilgili yaptıkları bir çalışma ile mesleklerini tespit ettiklerini anlatan Vali Kara, Halep mutfağının ilimize aktarılması konusunda da büyük bir çaba sarf ettiklerini dile getirerek şu görüşlere yer verdi:

HALEP LOKANTASI
“Çorum’daki mültecilerin içinde doktor, hemşire, öğretmen, mühendis ve aşçıların olduğunu anlatan Vali Kara, “Aşçılarla ilgili özel bir proje hazırlatıyorum. İlimizde Bir Halep Lokantası kurmayı düşünüyoruz. Halep mutfağını Çorum’a aktarmayı düşünüyoruz. Eğer Halep mutfağını Çorum’a katabilirsek göçmenlerin bizlere külfetleri değil, katkıları olacaktır.

ÇIRAKLARA BELGE
Mutfak mektebi diye bir projemiz var. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje üzerinde çalışıyor. Okullarda ve işyerlerinde çalışan çırakları alıp belli bir süre kurs verdikten sonra birer belge vereceğiz. Özellikle belgeli işçi çalıştıran lokantalar biraz daha prestij kazanmış olacaklar.

HİTİT KALİTE ÖDÜLÜ
“Hitit Kalite Ödülü” ve “Hitit Kalite Plaketi” adı altında ilimizdeki lokantaları kapsayan bir projemiz daha var. Hijyen yönünde çok temiz olan, sağlıklı yiyecekler üreten, uygun standartlara sahip olan lokantalara bu ödülü ve plaketleri vereceğiz. Ayrıca duvarlarına astığımız tabelalarla da halkımız girdikleri lokantanın standartlara uygun, hijyenik ve sağlıklı yemek ürettiğini anlayacak.”



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim