Vali Ahmet Kara, dünyadaki ticaretin yapıldığı ilk bölgelerden birisinin Anadolu olduğunu belirterek, özellikle Asur, Sümer ve Hitit medeniyetlerinin ticaret konusunda önemli aşamalar kat ettiğini söyledi.
Vali Kara, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Coğrafi İşaretleme ve Markalaşma” konulu panele katıldı.
Burada bir konuşma yapan Vali Kara, Çorum ve bölgesinin dünyada ticaretin ilk yapıldığı yer olduğunu kaydederek, “Bu bölgede ilk ticarete Asurlar, Sümerler ve Hititler başlamıştır” dedi.
Anadolu’nun ticaretin beşiği olmasın rağmen zamanla bu alanda geri kaldığını ifade eden Kara, “Öyle bir noktaya gelmişiz ki, Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte azınlıkların da olmaması nedeniyle ne sermaye bulabilmişiz ne de zanaatkar. Mustafa Kemal Atatürk bu nedenle Sümerler ve Etilerden esinlenerek Sümerbank ve Etibank’ı kurdurmuştur. Şu an Türkiye’deki birçok kamu iktisadi teşekkülü bu iki kuruluşun bünyesinden çıkmıştır” dedi.
Pazarlamada markanın önemine dikkat çeken Vali Kara, “Çorum olarak dünyanın birçok noktasıyla ticaret yapan bir iliz. Şu bir gerçek ki marka olmadan pazarlama olması mümkün değildir. Çorum’da inşa edilen Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketimiz bir-iki aya kadar faaliyete geçecektir. Teknokent ile birlikte Çorum sanayi ve ticaret bakımından bir adım daha atarak ivme kazanmış olacaktır” şeklinde konuştu.
(Taner ŞİMŞEK)


Editör: TE Bilisim