Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği Vakıflar Haftası etkinliklerinin açılışı ise Kılıç’ın katılımıyla Valilik bahçesinde yapıldı. Programa Vali Kılıç ile birlikte Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, daire amirleri, valilik çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Bin yıllık bir medeniyetin temsilcisi olduğumuzu dile getirerek vakıfların medeniyetimiz içindeki önemine değinen Vali Kılıç törende yaptığı konuşmada Ortaçağ’da Avrupa’nın skolastik düşüncenin pençesinde inim inim inlerken, milletimizin zamanın en güzel eserlerini Anadolu ve Rumeli’de hayata geçirdiğini söyledi.

Anadolu’nun dört bir tarafına hanlar hamamlar kurulduğunu, bin yıl boyunca Anadolu coğrafyasının dünyanın medeniyet merkezi olduğunu, Rönesansın bizden etkilendiğini dile getiren Vali Kılıç, “Avrupa medeniyeti dediğimiz medeniyetin kökleri bizden oraya taşınmıştır. Bizim medeniyetimiz de vakıf medeniyetidir. Koca bir cihan devlet. 3 kıtanın yöneticisi olan bu devletin bütçesini düşünün. Bu devlet bayındırlık, eğitim, din ve sağlık gibi bütün hizmetlerinin tamamını vakıflar eliyle yürütüyor. Vakıflar kendi insanımızın kendi servetinden ayırdığı bütçe ile inşa edilen gelirlerdir. Bu gelirlerle bir medrese, bir köprü, bir çeşme, bir bedesten yapıyor onun geliriyle bu hizmet ayakta duruyor.

Bu dünyanın hiçbir yerinde olmayan sadece bize has olan bir kavramdır. Bizim devletimiz yıllar boyunca sadece vergi gelirleriyle orduyu finans etmiştir. Milli savunma hizmetleri dışında finans ettiği tek bir kalem yoktur. Diğer hizmetler eksiksiz yürümüş ve vakıflar eliyle yürümüştür. Yani bizim medeniyetimizin kökü vakıf medeniyetidir. Biz yeniden vakıfları geliştirmeye uğraşıyoruz. Yeniden dünyanın örnek alacağı, dünyaya insanlığın ne olduğunu öğretecek, insanı yücelten bir anlayışın ne olduğunu yeniden öğretmeye çalışıyoruz. Biz en zor şey olan malından vermeyi göstereceğiz. Biz bütün Avrupa’nın verdiğinden daha fazlasını, Afrika’daki insanın rengine bakmadan, dinine bakmadan, cinsine bakmadan Türkiye’den gönderiyoruz. Bu bizim insanı odak alan medeniyetimizin temelindeki ana ilkedir. Bu duygularla Vakıflar Haftasının kutluyor, Vakıflar Haftasının yeni bir uyanışa öncülük etmesini temenni ediyorum” dedi.

Törende konuşmaların ardından tüm gün boyunca Valilik bahçesinde halka lokma tatlısı dağıtıldı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim