Ancak çevre sağılığı ve temizliğinin sadece sokakların, caddelerin, merkezi noktaların temizlenmesiyle tam olarak sağlanmadığını kaydeden Gül, “Sağlıklı bir çevrenin oluşturulması için bunların yanında; vektörel mücadele gerekiyor. Tıbbi atıkların toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi gerekiyor. Yine, atık pillerin toplanması, bitkisel atık yağların toplanması, ambalaj atıklarının toplanması – taşınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Atıkların taşınması ve bertarafı kadar, atık takibinin yapılması, bu alanda ortaya çıkan teknik gelişmelerin takibinin yapılmasının önemli olduğuna değinen Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Biz Çorum Belediyesi olarak, bütün bu hizmetleri teknik araç – ekip ve ekipmanımızla birlikte 7 gün 24 saat veriyoruz.

Tesisimizin hizmet açılmasıyla birlikte bütün bu hizmetler, daha kalıcı ve sürdürülebilir şekilde veriliyor.

Katı Atık Tesisimiz, atık yönetiminden, çevre ve insan sağlığını tehdit eden her türlü atığın toplanmasına ve bertarafına kadar; merkezimiz, ilçe merkezlerimize 25 – 30 yıl hizmet verecek.

400 binin üzerinde bir nüfusa hizmet verecek olan 21 milyon Euro’luk Katı Atık Tesisimizin hizmete girmesi ile birlikte; vahşi depolama alanlarının ıslah edeceğiz. Bu alanların ıslah edilmesiyle birlikte büyük ölçüde haşere oluşumunun önüne geçmiş oluyoruz.

Yer altı suların kirlenmesinin, çevreye kötü koku yayılmasının, atıkların rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmesinin de önünce geçmiş oluyoruz.

Zararlı ve hastalık taşıyıcı canlıların barınma ve çoğalması gibi sorunlar da karşılaşmayacağız. Tüm bu sıkınlar son bulacak.

Tesisin faydaları bunlarla sınırlı değil. Zaman zaman istenmedik faciaların yaşanmasına neden olan metan gazı, karbon dioksit gazı gibi maddeleri de kontrol altına almış oluyoruz.

En önemlisi de 28 noktada bulunan vahşi depolama alanlarının üstü kapatılarak, ağaçlandırılacak, yeşil alan haline getirilecek. Tesisimizle, yeşil alanların artmasına da katkı sağlamış olacağız.

710 bin metrekarelik bir alanda inşa ettiğimiz Katı Atık Tesislerimiz; su kirliliği ve kontrol yönetmeliğine göre günlük; 125 metreküp sızıntı suyu arıtma kapasitesine sahip.

Kompost Tesisinde günlük 20 ton organik atık, park bahçe atığı işlenecek. Burada işlenen atıkları park ve bahçe ve yeşil alanlarda gübre olarak kullanacağız.

Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesislerimizde ise yıllık 60 bin ton plastik, ambalaj atığı, metal gibi geri dönüştürülebilir atık işleyeceğiz.

Alaca, İskilip, Lâçin, Sungurlu ilçelerimizde 4 adet atık aktarma istasyonumuzu tamamladık. İlçelerimizin evsel atıkları tesisimizde bertaraf edilecek.

Yıllık 37 bin 500 ton atık buralardan tesisimize taşınacak.

Kısaca ifade etmek gerekirse, çevre ve insan sağlığının korunması konusunda şehrimizin 25 – 30 yılı garanti altına almış olacağız.

“Sağlıklı bir toplumun devamı için, sağlıklı bir çevre şart” diyoruz.

Çevre ile ilgili meseleler bütün kamuoyunu ilgilendiren bir meseleler

Çevre sorunlarının bu denli hayati bir mesele haline gelmesi “çevre yönetimi” olgusunu yerel yönetimlerin en önemli uğraşı alanı.

Çevre sorunları aynı zamanda herkesin meselesi.

Ama bu alandaki sorunlar, insani bireysel çabasını aşacak bir sorunlar. bu yüzden kurumsal olarak çözülebilecek bir mesele.

İşte bu yüzden biz Çorum Belediyesi olarak devletimizin çevre ve insan sağlığının korunmasına dair politikalarını şehrimizde hayata geçirmiş oluyoruz.

Dağıtımını yaptığımız konteynırlar az önce de ifade ettiğim gibi, Katık Atık Tesisimizin diğer hizmet aşamalarından biri. Temiz şehir imajımızın daha da güçleneceğine inanıyor, hayırlı uğurlu olsun diyorum.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim