Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen başkanlığında düzenlenen toplantıya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantının açış konuşmasını yapan Ali Deniz Sürmen, uyuşturucu ile mücadelede izlenecek yol haritası konusunda kurul üyeleriyle fikir alışverişinde bulundu.
Madde bağımlılığının önlenmesi hususunda alınması gereken tedbirlerle ilgili görüşlerini de dile getiren Sürmen, bu husustaki sağlık hizmetleri ile hukuki sürecin önemine işaret etti.
Uyuşturucu bağımlılığı ile etkin mücadele konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra toplumun tüm kesimlerine sorumluluk düştüğünü vurgulayan Sürmen, risk taşıyan yaş gruplarına yönelik faaliyetler yapılmasının yerinde olacağını ifade etti.
Uyuşturucu ağına düşenlerin topluma kazandırılması noktasında da atılması gerekli adımlar olduğuna işaret eden Vali Yardımcısı Sürmen, katılımcıların konuyla ilgili görüş ve önerilerini dinledi.
Toplantıda söz alan Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü temsilcileri ise sorumluluk bölgelerinde yürüttükleri narkotik operasyonlarına dair istatistiki bilgiler verdiler.
2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı öncesinde tedbir amaçlı çalışmaların sürdüğünü belirten Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adnan Özdemir, “Okullarda güvenli eğitimin sağlanmasına yönelik hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.
Güvenli eğitim ortamları için Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Adnan Özdemir, uyuşturucu ile mücadelenin de bu kapsamda öncelikleri arasında yer aldığına işaret etti.

YOL HARİTASI TAMAM

Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Sevil Dirlik Zaman, madde bağımlılarının tedavi sürecinde izlenecek ‘İş Akış Şeması’ hakkında açıklamalarda bulundu.
Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Sevil Dirlik Zaman, hazırladıkları şemanın içeriği hakkında bilgiler verdi.
Alo 191 Hattı’nın uyuşturucu ile mücadelenin ilk basamağını teşkil ettiğini belirten Zaman, randevu, tedavi süreci ve diğer konularda bu hattan ücretsiz danışmanlık desteği alınabileceğini kaydetti.
18 yaş altı madde bağımlılarının, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne yapılan bildirimler neticesinde ilgili sağlık kuruluşlarınca tedavi altına alındığını anlatan Dr. Zaman, 18 yaş üstü madde bağımlılarının ise Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Madde Bağımlılığı Birimi, Aile Sağlığı Merkezleri, hastanelerdeki Psikiyatri Poliklinikleri ve AMATEM’e başvurabileceklerini bildirdi.
Madde bağımlılarının tedavi için gönüllü olma ya da olmama durumlarına göre izlenecek yoldan da bahseden Zaman, kurul üyelerinin İş Akış Şeması’yla ilgili önerilerini de aldı.
Uyuşturucu ile mücadelede önem taşıyan bir diğer adım olan ‘İl Aksiyon Planı’na da değinen Zaman, kurul üyelerinden plan hazırlığı için Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bir asil bir de yedek üye bildirmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.

DİKKAT ÇEKEN PROJE

Çorum Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Yarına El Ele Bağlan’ adlı proje, Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda tanıtıldı.
Proje hakkında bilgi veren Denetimli Serbestlik Uzmanı Günalp Bağıröz, 18-25 yaş arasında denetimli serbestlik altındaki madde bağımlısı gençlerin hedef kitleleri olduğunu söyledi.
Projenin amacı ve düzenlenmesi planlanan faaliyetlerden de bahseden Günalp Bağıröz, “Risk altında bulunan genç bireylerde uyuşturucu madde kullanımını önlemek amacıyla hazırladığımız proje dahilinde uyuşturucu ile tanışmış genç bireylerde sosyal entegrasyonu sağlamayı hedefliyoruz. Hedef kitle ve nihai yararlanıcılara psiko-sosyal destek sağlanması ve proje sonucunda elde edilecek veriler neticesinde farkındalık ve önleme faaliyetlerine katkı sağlanması da amaçlar arasında” dedi.
Proje ekibinin oluşturulmasının ardından çalıştay, sportif faaliyetler, seminer çalışmaları, mesleki kurslar, tarihi ve kültürel geziler düzenleneceğini belirten Bağıröz, düzenlenecek etkinliklerle ilgili nihai bir rapor da hazırlanacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda söz alan Denetimli Serbestlik Müdürü Soydan Çetinkaya da Eylül ayında başlayacak projeden 15 madde bağımlısı ve ailelerinin yararlanmasını hedeflediklerini belirterek bu kapsamdaki faaliyetlerin Aralık ayına kadar süreceğini dile getirdi.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim