Eğitime BYEGM Samsun Şube Müdürü İlhan Sunar, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun Şube Başkanı Av. Süleyman Teke, kamu kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra Samsun, Amasya, Ordu, Sinop ve Tokat’tan gazeteciler katılırken İlimizden de arkadaşımız Erkan Bayatlı ve Hakimiyet Gazetesi’nden Recep Mebet katıldı.
Eğitimin açış konuşmasını yapan BYEGM Samsun Şube Müdürü İlhan Sunar, Türkiye’de ve dünyada tütün, alkol, uyuşturucu madde kullanımının her geçen gün arttığını, uyuşturucu maddeye başlama yaşının ise her geçen gün düştüğünü kaydetti. Bunların yanı sıra teknoloji ve kumar bağımlılığının da kişiye, aileye ve topluma psikoloji, sosyolojik ve ekonomik zararlara neden olduğunu söyleyen İlhan Sunar, bu nedenle bağımlılıkla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve özellikle medyanın katkılarının büyük önem taşıdığını söyledi. Başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve tütün bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle iletişim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençlere yönlendirme fonksiyonlarının ortada olduğunu kaydeden BYEGM Samsun Şube Müdürü İlhan Sunar, 2016-2018 uyuşturucu ile mücadele eylem planının iletişim bölümünde uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu etkin şekilde bilgilendirecek, farkındalık oluşturacak, kamuoyunun mücadele sürecine dahil olmasını sağlayacak profesyonel iletişim stratejilerinin oluşturulması ve hayata geçirilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Eylem planındaki bu amacın medya boyutunda, yerel ve ulusal medya kuruluşları ile çalışanlarına yönelik eğitimlerin gerçekleştirilmesi, uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin medyanın bilgilendirilmesine yönelik etkinliklere yer verildiğini söyleyen Sunar, bu amaçla BYEGM ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında 28 Eylül 2016 tarihinde imzalanan protokol doğrultusunda Türkiye genelinde her bölgeyi temsilen bir ilde bağımlılıklara karşı yerel medya kapasite geliştirme projesi hayata geçirildiğini anlattı. Program kapsamında ilk etkinliğin 13 Ekim tarihinde İzmir’de, ikincisinin 20 Ekim’de Erzurum’da yapıldığını hatırlatan Sunar, Samsun’un ardından 17 Kasım tarihinde de Antalya, 1 Aralık’ta Gaziantep, 8 Aralık’ta İstanbul ve 15 Aralık’ta da Ankara’da eğitim gerçekleştirileceğini belirtti. Proje sonunda 700’ün üzerinde yerel ve ulusal basın mensubuna, kamu kurum ve kuruluşların 400’e yakın basın ve halkla ilişkiler personeline, 150’in üzerinde de Yeşilay gönüllüsüne ulaşılmasının hedeflendiğini dile getiren İlhan Sunar, günlük iletişim dilinde bağımlılık ile ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden veya iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımın önlenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
İlhan Yaşar, “Bu noktadan hareketle toplumun başlıca yönlendirme aracı olan medyanın bağımlılık iletişiminde kapasitesinin ve etkinliğin arttırılması bağımlılık ile mücadelede katma değer oluşturacak, bu sayede başta gençler olmak üzere topluma yönelik yapılan özendirici içerik veya iletişim hatalarının önüne geçilebilecektir” dedi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun Şube Başkanı Av. Süleyman Teke de, bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu maddeler, teknoloji, kumar ve benzeri bütün bağımlılıklarla mücadelede aktif bir rol alınması gerektiğini dile getirdi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yaparak yurda ahlaki ve kültürel bir kalkınma atmosferi içerisinde tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve özellikle gençlerin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi topluma, gençliğe ve nesle zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele ederek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmeye yardımcı olması gerektiğini anlatan Teke, Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin bahse konu faaliyet alanlarıyla ilgili olarak BYEGM ile işbirliği halinde programlar düzenlediğini söyledi.
Açılış konuşmaların ardından Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) İl Formatörü Cihan Güneş tarafından “Uyuşturucu Bağımlılığı”, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. İzlem Vural tarafından da “Uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler” konulu sunum yapıldı.






(Erkan BAYATLI)
 
Editör: TE Bilisim