Toplantıda yapılan genel değerlendirmelerin yanında, bakan Fakıbaba tarafından yapılan ve bazı basın organlarına da yansıyan “Veteriner Sağlık Hizmetlerinde” görev yapan kamu görevlilerinin aşılama karşılığı almış olduğu “Uygulama Ücreti’nin” kaldırıldığı ile ilgili açıklamadan üzüntü duyduğunu belirten Gül, yıllardır sahipsizlikten yakınan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarının henüz göreve yeni atanan Bakan Fakıbaba’dan ekonomik, sosyal, mesleki ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına pozitif gelişmeler beklerken, bu haberle beraber kendi kendilerine; “Yağmurdan kaçarken, doluya mı yakalandık?” sorusu sormaya başladığını ifade etti.

Bahse konu uygulamanın bakanlıkça veteriner sınıfı sağlık çalışanlarına yönelik yapılan ulufe bir uygulama olmayıp kanuni dayanağı olan ve bahse konu çalışanlara yönelik kanuni bir hak ediş olarak ödendiğini anlatan Necati Gül, 50 yıldan fazla bir süredir ödenen ve 5996 Sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu” ile güvence altına alınan bu hak edişin; bahse konu kanunun 14. Maddesinin 3. Fıkrasında açıkça belirtildiğini ve ödeme miktarlarına yönelik ise aynı maddenin 4. Fıkrasında, bakanlıkça düzenlenecek yönetmenliğe atıfta bulunulduğunu dile getirdi.

Bakan tarafından yapılan; “Doktor şimdi bıçak parası alıyor mu? Almıyor. Çünkü asıl işi doktorluk. Veteriner hekimler gidiyor aşı yapıyor ve bunun karşılığında da el emeği alıyor. Böyle bir şey var mı? Sen zaten maaşını devletten alıyorsun. Bundan böyle veteriner hekimlerinin üreticiden aldığı el emeğini kaldırıyoruz" değerlendirmesinin tamamen bilgi eksikliğinden ve yanlış kıyaslamadan kaynaklanan bir değerlendirme olduğunu anlatan Gül, yapılan “doktor” kıyaslamasının doğru bir kıyaslama olmadığını ifade etti.

Doktor bıçak parası denilen uygulamanın, yerine başka hak edişler konularak, bir kanun düzenlemesi ile kaldırıldığını anlatan Gül, “Kanuni dayanağı net olan bir uygulamanın ortadan kaldırılmaya çalışılması, veteriner sağlık sınıfında görev yapan bazı arkadaşlarımızı da, Sağlık Bakanlığında yaşandığı şekli ile yeni bir “kayıt dışılığa itme” endişemizi de ortaya çıkarmaktadır.

Diğer yandan belediye başkanlığı döneminden hatırladığımız ve personelin mali ve sosyal hakları konusunda son derece pozitif yaklaşımlarda bulunan Sayın Bakanın, yapacağı böyle bir hak daraltma işlemi, bilinen pozitif duruşu ile uyuşmamaktadır.

Uygulama parası uygulamasında; çiftçinin ayağına gitmek önemli bir gerekçe iken, bu hakkediş ortadan kaldırıldığında, çiftçi aşılanacak hayvanlarını İl ve İlçe Müdürlüklerine mi nakledecektir?

Yukarıda bahsedilen kanuni gerekçelerle uygulama ücreti hak edişinin kaldırılması düşüncesinin sayın bakan tarafından yeniden değerlendirilmelidir. Ayrıca takdiri Sayın Bakana ait olmak üzere; makamını yanlış bilgilendirme ile yanlış yönlendirmeye çalışan ve kanuna aykırı bir uygulama yapmaya azmettiren bürokrat ya da bürokratlar kimler ise, bir an önce görevden alınması gerekmektedir.

Bu konudaki gelişmeler Sendikamız Genel Merkezince yakinen takip edilmekte olup, bu anlamda hukuksuz bir işlemin gelişmesi durumunda sendikamızca her türlü eylem ve etkinlik ortaya konulacaktır” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim