MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye’nin toparlanması için 16 Nisan’daki referandumda ‘evet’ belirterek, “Sonuna kadar devlet, sonunda kadar millet” dedi. 

Anayasa değişikliği, ülke gündemi ve siyasi gelişmeler ile ilgili bilgilendirmeyi kapsayan toplantı için Çorum’a gelen MHP Grupbaşkanvekili Erhan Usta, MHP Erzurum Milletvekili ve MYK Üyesi Prof. Dr Kamil Aydın ve MYK Üyesi hemşehrimiz Prof.Dr. Vahit Doğan, İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek bir basın toplantısı düzenledi.

MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Merkez İlçe Başkanı Ertuğrul Onan ve parti yöneticilerinin katıldığı konuşan Samsun Milletvekili Erhan Usta ülke gündemine ilişkin çeşitli konuları değerlendirdi.

Türkiye’nin, içerde ve dışarıda çok ağır sorunlar ve tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Usta, “2015 yılında tartışma, gerilim ve kutuplaşma ile girilen seçimlerinden sonra huzur ve kalkınma bekleyen aziz milletimiz, o günden bu yana derin bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Terör örgütleri milli bekamıza arka arkaya suikast düzenlemeye devam ediyorlar. 20 Temmuz 2015’den bu tarafa kanımız akıyor, canımız yanıyor. Türk milleti varlığını muhafaza etmek için ağır bedeller ödemeye devam ediyor” diye konuştu.

15 Temmuz’un bir işgal teşebbüsü olduğunu ve ülkenin 15 Temmuz’da ipten döndüğünü dile getiren Usta, “Türkiye’nin milletiyle birlikte tarihten silinmesi için devrede olan vahim plan başarılı olamamıştır. Ama sorun hale bitmemiştir” dedi.

Türkiye’nin yönetim yapısını sakatlayan, kriz ve kaosu derinleştirme ihtimali taşıyan hükümet etme sistemindeki karmaşa ve fiili dayatmanın yeni bir toplumsal sözleşmeyle giderilmesi gerektiğini ifade ederek geniş yetkilerine rağmen neredeyse hiç sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanlığının orantısız güçlenerek yürütmenin iki başlılık arz etmesine neden olduğunu dile getiren Usta, “Dün milli ve üniter devlet yapımız tartışılıyordu. Başkanlık, özerklik, özyönetim pazarlıkları gündemdeydi. Bugün ise MHP; federatif yapıyı esas alan bir başkanlık sistemi, rejim değişikliği ve bölünme gibi ihtimalleri tamamen ortadan kaldıran bir süreci başlatmış, hatta sonlandırmıştır. Bu yüzden biz MHP olarak Türkiye’nin diriliş ve toparlanması için şahsa veya partiye değil, Türkiye’ye evet diyoruz” şeklinde konuştu.

Milletin 16 Nisan’da bir parti, şahıs, fikir ve siyaseti değil, önüne konulan anayasa değişikliğini oylayacağını, kendi geleceği hakkında karar vereceğini ve yeni sistem ile ülkenin yönetim yapısının netleşeceğini belirten Usta, kuvvetler arasındaki ayrımın da olması gereken kulvara geleceğini vurguladı. Tek adama dayalı dikta ve otoriter bir rejim çıkacağı yönündeki iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu savunarak yeni anayasayla birlikte, Cumhurbaşkanına cezai sorumluluk yükleneceğini, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin kanun gücünde olmayacağını ve Meclisin yasama yetkisinin güvenceye alınacağını, HSYK’nın yeniden yapılandırılarak yargıda kutuplaşma ve illegal oluşumların sızmasına zemin hazırlayan yapının ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi.

Referandum bahanesiyle kutuplaşmanın şiddetlenmesini doğru bulmadıklarını ve evet diyen, hayır diyen herkesin kararına hürmetkâr olduklarını belirten Usta sözlerini şöyle sürdürdü: “Evetle Türkiye kazanacak, millet kazançlı çıkacak, Türklüğün gurur ve şuuru, İslam’ın ahlak ve fazileti yeni bir ruhla Türkiye’nin prangalarını sökecektir. “Millet için evet, devlet için evet, Cumhuriyet için evet, Türklüğün bekası için, elbette Türkiye için evet diyoruz”

MHP'den ihraç edilen Sinan Oğan'ın "parti tabanının referandumda 'hayır' oyu vereceklerin bir hayli fazla olduğu" yönündeki açıklamalarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Usta, MHP için 'parti tabanı' ifadesinin doğru olmadığını, dava arkadaşlarının güçlü bir şekilde MHP’nin görüşüne katılarak evet diyeceğine inandığını, MHP Genel Merkezi olarak bu işi anlatmaya devam edeceklerini, kendilerinin haklı ve doğru tarafta olduklarını, Devlet Bahçeli’nin bugüne kadar çözüm süreci, Suriye meselesi, ekonomi politikaları gibi ülke meselelerinde milleti yanıltmadığını ifade etti.

Barzani’nin ziyareti sırasında yaşanan bayrak krizi ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Erhan Usta, hükümetin terörle mücadelesine parti olarak destek verdiklerini hatırlatırken, “Bir konuda destek vermemiz, herşeye destek vereceğimiz anlamına gelmez. Biz doğrusuna doğru, yanlışına yanlış diyoruz. Anayasa değişikliği bizim ilkelerimize uygun olduğu için evet diyoruz. Biz Barzani bayrağının Türk semalarında dalgalanmasını asla kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.

Toplantıda MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın da bazı konularla ilgili kısa bir değerlendirmede bulundu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim