Sezai Bayar’ın, Hürriyet bünyesinde önce Haber Ajansı, sonra Hürriyet Haber Ajansı Ankara Bölge Temsilcisi olduğu dönemde Çorum Muhabiri olan Mehmet YOLYAPAR, Sezai Bayar’a “Hoşgeldin Şefim” diyor.

Sezai Bayar’ın ilk yazısı ise “Çorumlulara sevgilerle” başlığını taşıyor.

SEZAİ BAYAR KİMDİR?

Gazeteciliğe 1960 yılında, Son Havadis gazetesinde musahhih (düzeltmen) olarak başladı.

1970 yılına kadar, sırasıyla Son Haber, Tasvir, Adalet ve tekrar Son Havadis gazetelerinde polis-adliye muhabirliği dahil değişik alanlarda çalıştı. Ekonomi alanındaki yüksek öğrenimi (Gazi Üniversitesi Ekonomi) müteakip 1973 başında Hürriyet çatısı altında Haber Ajansı (Sonradan adı Hürriyet Haber Ajansı oldu) Ankara Bölge Temsilcisi olarak 1987 sonuna kadar çalıştı.

Hürriyet’in 1983’ten itibaren çıkardığı Pazar eki 8.Gün’de “Ankara Notları” yazdı. 1973 Kıbrıs çıkarmasından sonra Hürriyet orta sayfasında yer alan BİR GÜNÜN HİKAYESİ köşesinde yüzlerce isimsiz fıkrasıyla yer aldı.

1987'de emekli oldu. Bir ay sonra aynı çatıdaki Tempo Dergisinde işe başladı 1994'e kadar mesleği sürdürdü.

Hürriyet'in el değiştirmesinden sonra NTV Ankara Haber merkezinde editörlük yaptı, Artı Haber Dergisi'nden sonra, Aydın Doğan ve Mustafa Özkan ortaklığında çıkarılan Son Havadis Gazetesinde üç yıl boyunca 1998 sonuna kadar Ankara Temsilciliği görevini sürdürdü.

Hürriyet ve Tempo'ya yeniden çağırıldı ve 2001'e kadar aktif gazeteciliğe devam etti.. Hürriyet grubuna ikinci gelişinde Ankara ilavesinde köşe yazarlığı yaptı.

Altı yıl Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde son sınıf öğrencilerine gazetecilik, dergi haberciliği ve ajans muhabirliği alanında seçmeli dersler verdi. Şimdilerde, yılda 2 hafta Uğur Mumcu Araştırma Gazetecilik Vakfı'nda ders vermeye devam ediyor.

60 yıllık gazetecilik yaşamında, ek olarak Anadolu Ajansı yönetim kurulu üyeliği, Unesco’da Basın Yayın Kurulu üyeliği, MPM’de Basın Yayın Dairesinde Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
Bu arada gazetecilik anılarımı “Yaşadıklarım, yazamadıklarım” adlı bir kitapta topladı.

Mesleğinin 50. yılında Burhan Felek Gazetecilik Onur ödülüne layık görüldü.

Bugüne kadar 60 yıl süren gazetecilik yaşamında sayısız ödül aldı.

2002’den sonra Hürriyet haber portalı, Açık Gazete ve Haber Hürriyet’i dahil çeşitli haber portallarında yazılar (Ankara Notları) yazdı ve yazmaya devam ediyor.

------------------------------

HOŞGELDİN ŞEFİM!

Mehmet YOLYAPAR

1970 yılının Eylül ayında, Çorum Ekspres Gazetesi’nde “muhabir” olarak mesleğe ilk adımı attım.

Belediye’nin arkasında, İpiçürüğün berber dükkanı ile Musa’nın şarapçı dükkanı arasında…İlk Yazı İşleri Müdürüm rahmetli Orhan Çöplü, idari yöneticim rahmetli Orhan Berker…

1971’in Nisan ayında ise Çorum Ekspres ve Yeni Gün gazeteleri birleşti, “Çorum” adıyla yoluna devam etti. Burada da patronum, üstadım Aydın Kalelioğlu…

Tam tarihini hatırlayamıyorum, ama yanılmıyorsam 1973 yılında Hürriyet bünyesindeki Haber Ajansı’nın Çorum Muhabiri oldum. Sonradan ajansın ismi Hürriyet Haber Ajansı olarak değişti.

Daha sonraki yıllarda da TRT muhabirliğini üstlendim.

Çorum Gazetesi’nde muhabir, yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü olarak görev yaparken, bir yandan da bu muhabirlik görevlerimi sürdürdüm.

İşte, Sezai Bayar’la tanışmamız bu HA ve hha muhabirliklerim dönemine rastlar.

Elbette O, Ankara’da, son derece otoriter, deneyimli bir “bölge şefi”…Ben ise, deyim yerindeyse “çaylak” muhabir…

Yerel muhabir uğraşır, didinir, fotoğraflarıyla birlikte haberini oluşturur ve otobüse verip Ankara’dan alınmasını sağlar. Eğer Sezai Bayar “haber değeri” görmezse, hiç bekletmeden çöpe atar. Ya da haber değerlidir de, o gün gündem doludur, sıra gelmez…Yine sonu çöp sepeti olur.

Öyle bir otorite yani…

Benim de çöpe giden haberlerim oldu elbette, ama çok önemli haberlerim de girdi gazeteye.

Şefimin tek bir ölçütü vardı haberleri servise koyarken: “Haber değeri”…

17 Eylül 1985’te ÇORUM HABER’i çıkarmaya başladım ve bir daha da muhabirlik görevi almadım.

*

Üstadım, ağabeyim Sezai Bayar’la sosyal medyada selamlaşıyorduk.

Cumartesi günü, “Bizim Kedi” isimli kitabını, önce Messenger üzerinden, sonra da telefonla görüştük. Bu sırada, çeşitli gazetelere yazdığı gibi arada sırada ÇORUM HABER’e de köşe yazısı yazmasını önerdim.

“Bunu, daha önce ben sana teklif etmiştim” diye hatırlattı.

Ben de, usta bir kalemi ÇORUM HABER okurlarıyla buluşturmaktan mutlu olacağımı, kıvanç duyacağımı tekrarladım.

Biliyorsunuz, Ord. Prof.Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Prof. Bahri Savcı, Senatör Abdullah Ercan, Dr. Ali Emiroğlu gibi, bugün aramızda olmayan pek çok değerli kalemin ÇORUM HABER’e yazmış olmalarının onurunu hâlâ taşıyorum ve bu övüncümü sık sık ifade ediyorum.

Şimdi de aynı övünç duygusuyla, Sezai Bayar’a “hoşgeldin üstat” diyorum.

Editör: TE Bilisim