Programda konuşan Uslu, “Biz de Anadolu insanı olarak dertliyiz, onun için Türkü söyler Türkü severiz. Türküler bizi anlatıyor, çilekeş insanımızı, vefasını, hasretini, özlemini, dayanışmasını türkülerde buluyoruz. Canan Başkaya’dan dinlediğimiz “Ayrılık hasreti” türküsünün sözlerini unutmamız mümkün değil. Hayranlık duyduğumuz bir sanatçısınız” dedi.
Çorum’un hem tarihi hem de kültürel zenginliklerin hayatta iyi bir yol haritası oluşturduğunu belirten Uslu, Türk Halk Müziğinin bugün yaşatılmasında birçok İlimizin, beldemizin, sanatçımızın, ozanımızın katkısının yanında Çorum’un çok büyük payı vardır. Bizde iz bırakan türkülerimiz arasında “Şu uzun gecenin gecesi olsam, İlvanlım, Hem okudum hem de yazdım, ozanlarımızdan Hüseyin Çorakman, Şekip Şahadoğru, yaşayanlardan Âşık Gülabi’nin türküleri vardır” dedi.
TRT’nin yaptığı çalışmalarla, Türkü repertuarını oldukça genişlettiğini belirten Uslu, TRT ailesine önemli projelere imza attıkları için teşekkür etti. Uslu ayrıca “Öykülerin, yaşanmışlıkların birebir gelecek nesillere taşınması gerekir. Kültür Bakanlığımız ve TRT yapabilir ama kültürel faaliyetlere yönelik harcamaların, bilhassa ozanların sosyal ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gerekir. Yeni kaybettiğimiz ozanlardan bir tanesi kömür parasına muhtaçtı. Büyük başarılara imza atan ozanlarımızı namerde muhtaç halde bırakmak en büyük utançtır” dedi.
Anadolu Türkülerinin yorumlandığı programda Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ünlü sanatçıların seslendirdiği “Ayrılık hasreti kâretti cana” türküsüne eşlik etti.
Uslu ayrıca, Türkiyem TV’de Ali Cengiz'in sunduğu "Türkülerle Anadolu" programına telefon bağlantısı ile katılarak Türkülerin önemini vurguladı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim