14-15 Kasım 1944 gecesi Ahıska Türklerinin diktatör J.Stalin’in talimatı ile hayvan ve yük taşımacılığında kullanılan tren vagonlarına doldurularak Sibirya steplerine doğru sürgüne gönderildiğini belirten Salim Uslu, gidenlere “Sizi güvenli bir yere göndereceğiz” denildiğini, kayıtlarda da, “Hitler faşizm ile işbirliği yaptılar” yalanı ile Kırım’dan Volga’ya, Volga’dan Çeçenya ve Ahıska’ya kadar milyonlarca insanın adeta intikam sürgününe gönderildiğini ifade etti.
O günkü Sovyet resmi rakamlarına göre (sağlıksız) vagonlarda aç bi'ilaç sürgüne gönderilenlerin %20’sinin kayıp gibi gösterilse de yaşanan trajedinin boyutlarının çok daha vahim olduğunu anlatan Uslu, “Burada asıl dikkat edilecek husus rakamlar ve istatistiklerden ziyade yaşanmış acı öyküleridir.
O dönemde, Türkiye’nin resmi tutumu ya da ilgisizliği insanların canını daha çok acıtmış ama Anavatana olan özlemleri ve bağlılıklarını hiç tüketmemiştir. Ne yazık ki o günden bu yana, Ahıska ile Alaska’yı karıştıran, yakın tarih bilgisinden yoksun birçok yöneticimiz olmuş ama bir avuç Ahıska Türkü seslerini hür dünyaya duyurmak mücadelesinden asla vazgeçmemişlerdir.  Avrupa Konseyi ve Türkiye nezdinde girişimlerini sürdüren Vatan Cemiyeti başkanı merhum Yusuf Selveroğlu ve dava arkadaşlarını rahmetle, şükranla anıyorum” dedi.
Özellikle "diplomatik başarı elde etmek için" dernekler arası çatışmaların, yerini "güç birliği ve dayanışmaya" bırakması gerektiğini belirten Uslu, yeni bir vizyonla lobi faaliyetlerinin hız kazanması gerektiğini söyledi. Uslu, özellikle Ahıska’ya dönüş konusundaki farklı görüşlerin asla çatışma nedeni olmaması gerektiğini, isteyen dönebilirken isteyenin de doyduğu yerde kalabileceğini anlattı.
Halen çeşitli vesilelerle Türkiye’ye gelmiş ve gelmek isteyen soydaşların; yurttaşlık, çalışma, ikametgah izni ve diploma denkliği gibi sorunlarının da kısa sürede çözüleceğine inandığını anlatan Salim Uslu,  “Buraya gelen soydaşlarımız Türkiye'yi anayurtları olarak görmüş ve 15 Temmuz işgal ve kalkışma girişimine karşı, meydanlarda en yüksek sesle ve cesaretle direnmişlerdir. Çünkü vatansızlığın, istiklal ve istikbaline kastedilmesinin acısını en iyi onlar bilmektedir.
Bu vesile ile soydaşlarımıza ve tüm mazlumlara merhamet medeniyetimizin gereğini yerine getirmeye devam etmeliyiz diyor Genel Kurulu ve tüm Ahıskalı Kardeşlerimizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim