Turgut Özal Konferans Salonu’nda geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, A Tipi Muayene Kuruluşu AYK Genel Müdürü Mustafa Tutsak ile sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Denetçisi Yaşar Bolat’ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda asansör montajı, bakımı, denetimi ve servis hizmetleri gibi konular ele alındı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak yaptı. Ürün Güvenliği Haftası’nın her yıl 10-16 Ekim tarihleri arasında kutlandığını anımsatan İl Müdürü Ocak, Türkiye’deki piyasa gözetim ve denetim çalışmalarının 10 farklı kurum ve kuruluşça yapıldığını belirterek, “Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan asansörler, aerosol kaplar, ATEX ürünleri, basınçlı ekipmanlar, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, otomotiv, sivil amaçlı patlayıcı maddeler ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar olmak üzere farklı ürün grupları içerisinde yaklaşık 1500 çeşit ürünün denetimini yapmaktayız.” dedi.
Bakanlığın bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi süreci sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirdiğini kaydeden İl Müdürü Ocak, “Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır. İl Müdürlüğü olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikâyeti mutlak surette soruşturuyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formu, Alo 130 Şikâyet Hattı ya da doğrudan İl Müdürlüklerine yazılan bir dilekçeyle ürün güvenliği konusunda başvuru yapılabilir.” diye konuştu.
Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin, doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine, üreticileri bilinçlendirerek yurttaşları güvenli bir piyasa ortamında yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflediğini vurgulayan İl Müdürü Murat Ocak, piyasaya teknik düzenlemelere uygun olmayan veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımların uygulandığını sözlerine ekledi.
 
“HALKIN CAN GÜVENLİĞİ İÇİN DENETLİYORUZ”
Asansör Yönetmeliği hakkında bilgiler veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Asansör PGD Denetçisi Yaşar Bolat da yürüttükleri denetim çalışmalarının temelinde vatandaşların güvenliğinin yer aldığını söyledi.
Konu hakkında teknik açıklamalar yapan Yaşar Bolat, sunumunun ardından katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.
(Recep SERBES)
 
Editör: TE Bilisim