Etkinlik kapsamında HİTÜ Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda “Kore - Türkiye İlişkileri” konulu bir seminer düzenlendi. Seminere Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo CHO akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Katılımcılara ülkesi ile ilgili bilgi veren Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo CHO, savaşın ardından ülkenin kötü durumda olduğunu ancak bu süreci üretip satarak aştıklarını dile getirdi. Tarım ve ağır sanayi konusunda çok çalıştıklarını söyleyen Dongwoo CHO, ülke sanayisini korumak için Kore’ye yabancı otomobil girişini yasakladıklarını, üretilen araçlarının tanıtımı amacıyla dış ülkelere zararına satış yaparken iç piyasaya ise yüksek fiyattan sattıklarını kaydetti. Şimdi Kore’nin ürettiği Samsung, LG, otomobilde ise Hyundai ve Kia gibi araçlarla uluslararası alanda söz sahibi olduklarını belirten Dongwoo CHO, ihracatta 573.9 dolar ile dünyada 6. Sırada olduklarını ihracatta yüksek teknolojinin oranının ise %35 olduğunu dile getirdi. Ülkenin gemi yapımında dünyada ilk sırada yer aldığını, GSYH da ise dünyada 11. Sırada yer aldıklarını belirten Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo CHO, kişi başına düşen milli gelirin 2016 yılında 27 bin dolar olduğunu bu yıl ise rakamın 32 bin dolar olmasını beklediklerini kaydetti.

Güney Kore’nin önemli spor etkinliklerine ev sahipliği yaptığını, suç oranının düşük olduğunu ve internet hızı konusunda dünyada ilk sırada yer aldıklarını belirten Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo CHO, “Devlet memurlarında hizmet ve iş gücü yüksek. Ulaşımımız kolay ve rahat. Uyuşturucu ve mafya yok. Kolluk kuvvetleri dışında silah yok. Bu hale gelebilmek için ayrıca eğitime de önem verdik. Öğretmenlere toplum büyük saygı duyuyor. Aileler çocuklarının daha iyi yerlere gelmesi için çocuklarına çalışmalarını tavsiye ediyor. Emekli öğretmenlerimize aylık 3 bin dolar maaş ödüyoruz. Ülkemizde torpil yok herhangi bir işe girilebilmesi için sınav uygulanıyor. Çok çalışmak bizim için alışkanlık haline geldi” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim