İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen proje ile üreticilere 90 adet koç dağıtıldı.

Hayvan Pazarı’nda gerçekleştirilen koç dağıtım törenine Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Birol Alanbay, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Orhan Sarı, damızlık koç temin etmek için çok sayıda başvuru aldıklarını ancak koç sayısının sınırlı olması nedeniyle 90 kişiyi tespit ettiklerini belirterek, koçlar için üreticilerden 750 lira devlet hibesi olarak da 1250 lira olmak üzere koçları 2 bin liraya temin ettiklerini vurguladı.

Üreticilikte kan değişiminin büyük önem taşıdığını belirten Sarı, kaliteli yavrular elde etmek için 2 yılda bir koç değişimi gerektiğini söyledi. Bundan sonra da bu projeyi ilerletmek istediklerini anlatan Sarı, proje ile Çorum’un küçükbaşı hayvan sayısına bir katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Birol Alanbay ise konuşmasında geçen yıl koç dağıtımı yapamadıklarını bu yıl ise hedeflerinde 120 koç olmasına rağmen 90z koç temin edebildiklerini anlatarak, gelecek yıl imkanların fazla olması halinde sayıyı artırmak istediklerini vurguladı.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan da konuşmasında “Bize böyle şeyler gurur veriyor bu koçları burada üretmek amacımız. Ben almış gibi umutluyum” dedi. 

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya’nın Çorum’da koç ve teke üretim istasyonu bulunduğunu ve burada da kaliteli koçlar yetiştirmek istediklerini anlattığı törende Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise Çorum’da devlet teşkilatı ve meslek teşkilatları ile birlikte çalışmaya özen gösterdiklerini anlattı.

Üreticilerin çocuklarını e eşlerini toprağa bağlı tutması gerektiğini kaydeden Yüksel, “Tarımın her kolunda bitkisel üretimden hayvancılığa, sütten arıcılığa kadar birlikte hareket etmemiz lazım. İthale karşı değiliz ancak kendimiz üretmeye özen gösteriyoruz. Projenin büyüğü küçüğü olmaz önemli olan bizleri bir araya getirmesi. Örgütlerimizi sizlerle birlikte canlı tutmaya ve bereketli kılması önemli” dedi.

Üreticilerin kendisini yalnız hissetmemesi gerektiğini söyleyen Yüksel, “Bu halkayı büyütmeye geleneksel kılmaya devam etmek zorundayız. Herkesin gözü şehirde olmasın bu nedenle sizler örnek olmalısınız. Birliklerimizi ihya etmemiz gerekir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim