TBMM Genel Kurulu’nda Çorum’un sorunlarına ilişkin bir konuşma yapan Köse, demiryolu, havaalanı, tarım ve sanayi alanına ilişkin sorunlara dikkat çekti.

Konuşmasına Türk kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85’nci yıldönümü kutlayarak başlayarak başlayan Köse, “Bundan tam 85 yıl önce 5 Aralık 1934’te bu çatı altında kabul edilen bir yasa ile ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bugünün tüm kadınlara kutlu olmasını diliyorum. Kadının toplumdaki esaretine ve görünmezliğine karşı atılan en önemli adım. 2019’da ise kadınların uğradığı şiddet, ayrımcılık, kadın cinayetlerini gördüğümüzde yürümemiz gereken çok yol olduğunu biliyoruz” dedi.

“Çorum'un çok sorunu var ama Çorum'un en önemli sorunu, sorunlarının etkili yerlerde, iktidar makamlarında etkili bir biçimde savunulmaması olduğunu düşünüyorum” diyen Tufan Köse, İYİ Parti Ankara Milletvekili’nin uyarıcı yolda yaptığı soru önerisinin eleştirilmesini doğru bulmadığını dile getirdi.

“DEMİRYOLUNUN ETÜT PROJESİ BİLE 4 YILDA TAMAMLANAMADI”

Bir KOBİ kenti olan Çorum’un bölgesinde bir yıldız kent olduğunu belirten Köse, “Ama maalesef devlet yatırımı yok. Zaten Çorum'un işadamı, esnafı, ustabaşısı, mühendisi de devletten herhangi bir yardım istemiyor. Devletten ne istiyor? Navlun ücretlerinde dünyada yarışabilmek için demiryolu istiyor hem de hızlıca. Çok dile getirdim bu kürsüden; iktidar partisi Çorumluyu oyalıyor. Çorum'a yapılacak demiryolunun daha etüt projelerine 2016'da başlanmış, etüt projelerinin bile üçte 2'si daha tamamlanamamış” dedi.

“HAVAALANI CHP İKTİDARINDA YAPILACAK”

Çorum’un bir diğer talebinin ise havaalanı olduğunu kaydeden Köse, “Çorumluların hayali 1 milyonluk ve ihracatının da 10 milyar dolar olan bir kent. Bu yolda da emin adımlarla ve hızlıca, kendi eti ve yağıyla kavrularak ilerliyor. Ama Çorum'un bir havaalanı yok. Çorum'un havaalanına en son para, ödenek 2002 yılında gelmiş yani sizin iktidarınız gelmeden önce. 2002'den sonra tek kuruş para harcanmamış” diyerek, Çorum’a havaalanının CHP iktidarında yapılacağını söyledi.

“ARAZİLERİN ÖNEMLİ BİR KISMI SULANAMIYOR”

Konuşmasının devamında Çorum’u Anadolu’nun Mezopotamya’sına benzeten Köse, “Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın ortasında bulunan arazileriyle çok önemli bir kent. Ama maalesef sulu tarım yüzde 14 seciyesinde. Çorum’un arazisinin yüzde 85’i sulanamıyor. Bu konuda da yıllardır gönderilen ödenekler sadece projeler ortadan kaldırılmasın anlamında gönderilen çok düşük ödemlerdir. Sulama anlamında yapılan hiçbir çalışma yok” dedi.

“FİRMALAR DARBOĞAZ İÇİNDE”

KOBİ kenti olarak tanımladığı Çorum’da çok önemli kuruluşların finansal darboğaz içinde olduğunu söyleyen Köse, “Bunun anlamı şu; hani ticaret yapan kentler vardır, almazsınız, satmazsınız, finansal sorunlarınızı çözersiniz ama ürüten kentler, üreticiler, imalatçılar ‘Ben üretmiyorum, ben işçimi çıkarıyorum’ diyemez. Gidiyorlar bankalara Çorum'un iş adamları, Çorum'un KOBİ'leri, gittiklerinde deniyor ki, ‘Kardeşim, sizin bilançolarınız zayıf, satışlarınız düşük.’ E, kardeşim, benim satışlarım düşük olmasa, bilançom çok iyi olsa ben sana niye krediye geleyim? Ortam belli, Türkiye kan ağlıyor. Çorum'un üreticisi, Çorum'un imalatçısı KDV alacaklarını alamıyor. Hadi tamam, kredilere ulaşamıyoruz, KDV alacaklarında Çorum için bir noktada kolaylık sağlayın; o da yok” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR TEMSİLCİLERİ, KENTİN TALEPLERİNE EĞİLSİN”

Milletvekili Köse, “Şehirde iki tane devlet yatırımı vardı. Şeker Fabrikası’nı geçtiğimiz yıl özelleştirdiniz, çok önce özelleştirilen Çimento Fabrikası ise üretimini durdurdu. Çorumlular olarak özel bir inayet beklemiyoruz” diyerek, iktidar partisinin temsilcilerinden bu konuları ısrarla takip etmelerini istedi.

“KARAYOLLARI ÇORUM’LA İLGİLİ LEVHA KOYMUYOR”

Çorum’un sahipsiz bir kent olduğuna dikkat çeten Köse, “Karayolları Çorum'a ait herhangi bir yol göstergesi, levha, tabela koymamış. Bakın şimdi, Ankara'dan çıktık, Samsun'a gidiyoruz; ‘Elmadağ 22, Kırıkkale 54, Samsun 394’ diyor, hâlbuki Çorum bu noktada 200 kilometrelik bir mesafede. Yani biz bunun karayollarında çok önemli olmadığını biliyoruz ama yola çıkan bütün Çorumluların yüreğini yaralayan bir konudur bu. Bu konuda da Karayollarını uyarıyorum; en kısa zamanda yol levhalarını düzeltsinler. Çorum'un sorunlarının çözüm yeri Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıdır. Buradan da Çorumlulara bunun sözünü veriyorum. Dört yılda etüdün üçte 2'si tamamlanamadığına göre, yatırım ne zaman gelir belli değil. Hâlbuki 2023'te yapılacağı bu kürsülerden çok iddia ediliyordu” dedi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim