Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2015 Şubat ayında Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanlar Komisyonunca, İl ve Ulusal Envanteri’ne kaydedilmesine karar verilen “Çiğdem aşı eğlencesi” Çorum’da yaşatılıyor.
Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yaygın olarak sürdürülen ve baharın müjdecisi olan çiğdem eğlencesinin yaşatılması ve yeni kuşaklara aktarılması amacıyla dünyaca ünlü metal sanatçısı Hasan Tuluk’un öncülüğünde çiğdem aşı etkinliği düzenlendi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Çorum Ticaret Borsası’nın katkılarıyla dün gerçekleştirilen etkinliğin ilk ayağında Gazipaşa Ortaokulu öğrencileri çiğdem gezmesine çıktılar.
İlk olarak bir iğde dalına çiğdem asan çocuklar, projenin öncüsü Hasan Tuluk, Okul Müdürü Yaşar Kabakçı ve Yeniyol Mahallesi Muhtarı Seydi Demiray’la birlikte maniler söyleyerek evlerden çiğdem aşı için erzak topladılar.
Hep bir ağızdan “Çiğdem çiğdem çiçeği, Alaca bulaca böceği, Dal üstünde boyunduruk, Dura dura yorulduk” şeklinde mâni okuyan çocuklar, kapılarını geç açan ev sahiplerine ise “Çiğdem sarı, ben sarı, Çiğdeme konmuş bir arı, Her kapıda bir kocakarı, Verenin oğlu olsun, vermeyenin kedisi ölsün” şeklinde seslendiler.
Aşırı soğuk havaya rağmen oldukça keyifli bir şekilde sürdürülen çiğdem gezmesine Yeniyol Mahallesi sakinlerinin de büyük destek oldukları gözlendi.

MÜZE’DE ÇİĞDEM AŞI ZİYAFETİ
Çiğdem aşı şenliğinin ikinci etabında ise Çorum Müzesi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Buradaki programda sırasıyla kürsüye gelen İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Mehmet Bayrak, Metal Sanatçısı Hasan Tuluk, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş ve İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Kadir Songüt, çiğdem aşı geleneğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve önümüzdeki dönemlerde de sürdürülmesinin önemine vurgu yaptılar.
Son olarak çiğdem gezmesinde erzak toplayan öğrenciler, Müze misafirhanesinde pişirilen çiğdem aşına aralarında Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı ve ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç’ın da bulunduğu protokol üyeleriyle birlikte kaşık salladılar.








(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim