ÇFK'nın Mimar Sinan Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde düzenlediği "Temel Fotoğrafçılık Eğitimi" kapsamında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Konferans Salonu’nda kursiyerler ve fotoğraf severler ile buluşan Abadan, yaklaşık 35 yıldır sürdürdüğü meslek hayatındaki izlenim ve tecrübelerini paylaştı.
Afganistan’da çekmiş olduğu savaş fotoğraflarını kursiyerlerle paylaşan Abadan, fotoğraf çekim teknikleri hakkında da ipuçları verdi. Karanlık ortamda ve gece çekimlerinde fotoğraf makinasının titretilmemesi gerektiğini belirten Abadan, bu noktada nefes kontrolünün çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Abadan, “Fotoğraf, benim için yaşamın ta kendisidir. Bu işi sevebilmeniz için kendinizi fotoğrafa adamanız lazım. Fotoğraf, -ailem de dâhil olmak üzere- hayatımda her şeyin önüne geçti. Fotoğraf makinası benim en yakın arkadaşım oldu” dedi.
Ünlü fotoğrafçı Mustafa Abadan; Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton’un Oval Ofis’te Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’i konuk ederken çektiği meşhur fotoğraf hakkında da kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

“SİYASİ BİR AMACIM YOKTU”

Beyaz Saray’ın açıklama yapmak zorunda kaldığı ve Türkiye’de de bir dönem tartışmalara neden olan fotoğrafı çektiği için ölüm tehdidi bile aldığını ifade eden Abadan, “Çekilen her kare benim için bir metadır. Ben hiçbir zaman siyasi düşüncelerimi ve ahlâkımı fotoğrafın önünde tutmadım. O fotoğrafı çekerken de siyasi bir amacım yoktu. Gayriahlaki olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’ni küçük düşürmek amacıyla çekilmiş bir fotoğraf değildi. Ben sadece orada 2 şairi (Clinton ve Ecevit) fotoğrafladım. Fakat Müslüman ve Türk vatandaşı olarak orada bulunmamdan dolayı, ‘Acaba ben bir piyon olarak kullanıldım mı’ diye de düşündüm” dedi.
(Onur MÜLAZIM)

Editör: TE Bilisim