Ankara’da UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından düzenlenen UNITWIN Ağları/ UNESCO Kürsüleri İstişare toplantısına, Hitit Üniversitesi adına Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem SİR Gavaz katıldı.
Ankara Büyükhanlı Park Otel’de gerçekleştirilen toplantıda UNESCO Milli Komisyonu Eski Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da hazır bulundu.
UNESCO Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Türkiye’de 1992’den bu yana yürüttükleri faaliyetlerden bahsederek, UNESCO kürsülerinin amacının, UNESCO’nun ilke ve ideallerini uluslararası düzeyde üniversiteler arası işbirliği ile daha güçlü ve entegre bir hale getirmek olduğunu ifade etti.
İlk etapta Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Maltepe Üniversite’lerinde kurulan kürsülerle birlikte, Hacettepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi olmak üzere 8 UNESCO Kürsüsü’nün bulunduğunu ifade eden Prof. Oğuz, aralarında Hitit Üniversitesi’nin de yer aldığı 4 yeni üniversitenin daha UNESCO kürsüsü kurma çabasında olduğunu söyledi.
UNESCO çalışmalarının üniversitelerle güç bulacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, özellikle göç ve mülteciler sorunu ile ilgili acil bir UNESCO kürsüsüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Daha sonra, Dünyada sadece üç ülkede Belçika, Portekiz ve Meksika’da kürsüsü olan ve Gazi Üniversitesi bünyesinde kuruluş hazırlıkları devam eden Somut Olmayan Kültürel Miras kürsüleri ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantı Belçika ve Portekiz’den gelen yabancı kürsü başkanlarının sunumları ve soru-cevap kısmı ile devam etti. Toplantı sonucunda kapanış konuşması yapan Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, yeni kürsülerin kurulacağı üniversitelerin bölgesel öne çıkan değerleri iyi yorumlamaları ve değerlendirmeleri gerektiğini ifade ederek özellikle dünya kültür mirasına yönelik çalışmaların Unesco tarafından çok önemsendiğini bildirdi.
(Selda FINDIK)
Editör: TE Bilisim