Rektör Alkan, bölüm birincileri için düzenlenen kep atma töreninde konuştu. Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Vali Necmeddin Kılıç, Milletvekilleri Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AKP İl Başkanı Mehmet Karadağ, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı ve TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci yakını katıldı.

Geçtiğimiz aylarda aralarında Hitit Üniversitesi öğretim üyelerinin de bulunduğu bir ekibin Antarktika’ya gittiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Antarktika’da kurulacak bilim merkezi sayesinde önümüzdeki 20-30 yıl içerisindeki o bölgedeki çalışmalarda söz sahibi olmak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Alkan, “Eğer orada bir bilim merkezi kurmazsanız gelecekte yapılacak çalışmalarda söz sahibi olamazsınız. Baktığımızda buzullarda söz sahibi olsak ne olur, olmasak ne olur diyebiliriz. Ancak Arabistan’ın sahip olduğu petrolün 1,5 katı kadar petrole sahip, dünya tatlı su rezervinin yüzde 70’ine sahip ki, dünyadaki savaşların suyun üzerine olacağını hepimiz biliyoruz. Henüz keşfedilmemiş kaya gazına sahip. Eğer biz orada bilim merkezi kurmazsak bu sözünü etmiş olduğum ürünlerin kullanılmasında söz sahibi olamayacağız.” dedi.

Geçmişte rektörlerin kapıda durup, başörtülü öğrencileri kampüslere almamanın derdinde olduğunu anlatan Alkan, “Biz bunlarla uğraşırken aslında çok büyük şeyleri kaçırmışız. Bunu gördük. Şimdi çok şükür her ilde bir üniversite var. Her ilde bir üniversite kurulmasının amacı şehirdeki ticareti canlandırmasının yanı sıra, üniversitelerin lokomotif rol oynamasıydı. Üniversitelerimizi sadece eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürüten değil, bulundukları ile ve bölgeye, hatta mümkünse ülkesine ve dünyaya rol model olacak bir lokomotif olmasıdır. Biz eğer bilgiyi üreten olmazsak, gelecekte söz sahibi olamayız. 2023 hedeflerimizden birisi 25-30 bin Amerikan doları yurt içi Gayri Safi Milli Hâsıla ve 500 milyar dolarlık ihracattır. Biz eğer 1,6 dolar olan bu ihracatı 2,5 dolara çıkartamazsak hedefimize ulaşamayız. Klasik tahılları, buğdayı satarak buna ulaşma şansımız yok. Bizlerin artık ciddi şekilde silkinip klasik yapıla geleni yapmak yerine bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Biz artık otomotiv bölümünü konuşmayacağız. Biz artık insansız hava araçlarını konuşacağız. Bunların nasıl yönetileceğini konuşacağız. Antarktika’ya gideceksiniz ABD’den izin alıyorsunuz, uzaya uydu fırlatacaksınız ABD’den izin alıyorsunuz. Neden? Çünkü onlar herkesten önce gitmiş. Eskiden büyük balık, küçük balığı yutardı, artık hızlı giden balık, büyük küçük fark etmeden yutup geçiyor. 40 yıllık Apple firmasının marka değeri 800 milyar dolar. 2015 verilerine göre 162 ülkenin toplam Gayri Safi Milli Hasılasına eşit. Dünyada 200 tane ülke var. 162 tanesinin gelirini topluyorsunuz eşittir bir Apple oluyor. Dünyada 8 kişinin serveti 426 milyar dolar. 3.6 milyar nüfusun sahip olduğu parayla eş değer. Bir tarafta 8 kişi, bir tarafta dünyanın yarısı. 15 Temmuz’da gördük, yerli olmak yetmiyor, milli de olmak zorundayız. Yerli ve milli olmak zorundayız. 15 Temmuz’da uçaklarımız var ama yazılımımız yerli olmadığı için gereğini yapamadık. Darbe akşamında sayın valimizle vekillerimiz Whatsapp üzerinden konuştular. Whatsapp 100 kişinin çalışmadığı, ancak 30 milyar dolar değeri olan bir firma. Bunları başaran insanlar sizlerle aynı insanlar.” ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi’nin 10 yıl sonraki yerini bugünkü mezunların belirleyeceğini lkaydeden Rektör Alkan, “Öğrencilerimiz 10 yıl sonra neredeyse bizler de oradayız. Bilin ki yapamayacak hiçbir şey yok. Antarktika’da 3 tane üniversite var. Hitit Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi var. Peki nasıl oluyor bu? Eğer doğru yöntemi deneyecek olursanız aradaki açığı kapatabilirsiniz. Şuan itibariyle 18 bin öğrenciye ulaştık. Bin 100 adet personelimiz var. 8 fakültemiz, 2 tane yüksekokulumuz, 6 tane meslek yüksekokulumuz, 3 tane enstitümüz ve 14 tane merkezimizle her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. İnşallah gelecekte daha güzel çalışmalara da imzalar atacağız.” şeklinde konuştu.

Diğer protokol üyelerinin de konuşmalarının ardından üniversiteyi dereceyle bitiren öğrencilere belge ve ödülleri verildi. Tören sonunda keplerini fırlatarak mezuniyetin tadını doyasıya yaşayan öğrenciler, ailelerine sarılarak mutluluklarını paylaştılar.

Rektör Reha Metin Alkan

Üniversite Birincisi Fatma Nur Çoban

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim