Hitit Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, çağdaş insanın haklarını bilen ve başkalarının haklarına riayet eden gerektiğinde hakkını arayan insan olduğunu belirtti. İnsan Hakları Birimi’nin insanların haklarını araması konusunda yardımcı olduğunu belirten Yücel, sağlık sistemi ile ilgili mağdur olduğunu düşünen insanların İnsan Hakları birimlerine müracaat ettiğini, 184 SABİM’e şikayette bulunabildiğini ya da İl Sağlık Müdürlüklerindeki insan hakları ile ilgili bölüme başvurabildiğini anlattı. Yapılan incelemelerde mağduriyetin personelden kaynaklandığının tespiti durumunda gerekenin yapıldığını belirten Yücel, “İnsanlar hakkını alamadığına inandığı durumlarda şiddet uygulamamalı. Önce haklarını bilmeli ve nasıl arayacağı konusunda yollara başvurmalı” dedi.
Gelişmiş ülkelerde ekonominin yanı sıra insan hakları ve demokrasinin de geliştiğini anlatan İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Modern toplumlarda kan bağışı ve organ bağışının da üst seviyelerde olduğunu vurguladı. Yücel, geçtiğimiz yıl 350 kişinin organ bağışında bulunduğunu ancak bu sayının gelişmiş toplumlarda 5-6 katı olduğunu söyledi. Kan bağışı konusunda da geride olunduğuna dikkat çeken Yücel, kıt kaynaklarla imkanların üzerinde hizmet sunmaya çalıştıklarını vurguladı. Yapılan konuşmanın ardından sağlık memurları Yasin Özkan ve Ömer Durmuş tarafından katılımcılara hasta hakları ve organ bağışı konusunda bilgi verildi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim