Üniversite’nin çevreye olan duyarlılığı ve Sürdürülebilir Yeşil Kampüs hedefiyle yaptığı uygulamalar kapsamında, Karbon Ayak İzini tespit etmeye yönelik çalışmalar devam ederken, bu konuda Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve İİBF Dekan V.’i Prof. Dr. Sabiha Kılıç’tan yapılmakta olan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Prof. Dr. Nurcan Baykam konuyla ilgili olarak, “Karbon ayak izi, bir insan ya da kuruluşun doğrudan veya dolaylı olarak etrafa yayılmasına sebep olduğu karbon miktarını belirten bir terimdir. Her bir birey yaşadığı yere ve yaşam şekline göre farklı miktarda karbon salınımına neden olmaktadır. Yeme alışkanlıklarımızdan kullandığımız ulaşım araçlarına ve elektrik tüketimimize göre hepimizin karbon ayak izi farklıdır. Örneğin, araba kullanırken yaktığımız benzin, evi ısıtırken kullandığımız enerji ve yediğimiz gıdaların üretim süreci belirli bir miktar karbondioksit salınımına neden olmaktadır. Karbon ayak izimiz yaşadığımız dünyaya, hayatımıza ve çevremize geri dönülemez ve telafi edilemez zararlar vermektedir. Oluşturduğumuz karbon ayak izlerinin doğal yaşamda bulduğu somut karşılığı, küresel ısınma, iklim değişikliği ve bunlara bağlı olarak doğal yaşamın yok olması olarak tanımlanabilir.

Temel oksijen kaynağı olan ormanların gün geçtikçe azalması, fosil yakıtların kullanımında meydana gelen artış, nüfus artışı ve buna paralel olarak tüketim hızının çok yükselmesi ve daha birçok unsur karbon ayak izimizin artmasına neden olmaktadır” dedi.

Bireysel ve kurumsal olarak karbon ayak izini azaltmanın, yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı, binaların ısı yalıtımının güçlendirilmesi, tasarruflu ampul kullanımı, toplu taşıma araçlarının kullanımının arttırılması, bazı yemek alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi önlemlerle mümkün olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Baykam, Rektör Alkan’ın önerisi ile Üniversite’de Karbon Ayak İzi ölçümü yapılacağını ve sonrasında elde edilecek veriler doğrultusunda gereken düzenlemelerin de planlanacağını söyledi.

Karbon ayak izi ölçümlerinin ana hatlarıyla nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren Prof. Dr. Sabiha Kılıç da, “Günümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz çalışma ortamlarımız ve bu ortamda içinde bulunduğumuz aktiviteler, karbon ayak izi miktarımızı önemli ölçüde belirliyor. Yoğun iş temposu esnasında kimi zaman ışıkları açık bırakabiliyor, kimi zaman da saatlerce bilgisayarlarımızı kullanım dışı açık bırakabiliyoruz. Biz de, enerji, ulaşım, gıda başta olmak üzere Üniversitemizin tüm birimlerinden topladığımız tüketim verilerinden yararlanarak ve uluslararası kabul görmüş hesaplama sistemlerini esas alarak üniversitemiz personelinin üniversite ortamında yıllık yaklaşık kişi başı ürettiği ortalama CO2 miktarını hesaplayacağız” dedi.

“ÇEVRE DOSTU BİR ÜNİVERSİTEYİZ”

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan “Üniversitemizde sadece bina yapmaya odaklanmadık, aynı zamanda çevre dostu sürdürülebilir, TSE onaylı Yeşil Kampüs hedefi ile gereken koşul ve kaynakların eksiksiz olarak temin edilmesi için çalışmalar yapılmasını ilke olarak benimsedik.

Karbon ayak izi ölçümü de bu çalışmaların bir devamı olup bu ölçümler sonucunda gerekli iyileştirici uygulamaların yapılması da söz konusu olacaktır. Teknolojinin hızla geliştiği, tüketim eğiliminin günden güne arttığı ve bunlar gibi birçok nedene bağlı olarak artan karbon ayak izi miktarını sıfıra indirmemiz mümkün olmamakla beraber sosyal yaşam ve çalışma alanlarımızda, rutin günlük faaliyetlerimizde bazı önlemler alarak karbon ayak izi miktarımızı en aza indirmeyi başarabiliriz. Üniversitemizde yapılacak bu ölçümlerin ilimizin tamamına yaygınlaşarak örnek bir uygulama olmasını hedefliyoruz” diyerek, çalışma ile ilgili görüşlerini iletti.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim