Ailelerin bu konuda çocuklarının isteklerine karşı anlayış göstermelerini ve kesinlikle baskı uygulamamalarını isteyen Bendevi Palandöken, “Gençlerin girişimci ruhları erkenden baskı altına girmemeli. Aileler bu konuda çocuğunun isteklerine karşı anlayış göstermeli. Herkes sevdiği işi ve mesleği yapmalı. Bu ülkenin, her meslekten insana ihtiyacı var. Kişi sevdiği işi yaparsa ömür boyu çalışmış olmaz.” ifadelerini kullandı.

“KİMSE, ASIK SURATLI BİR DOKTOR İSTEMEZ”

17 Temmuz’da başlayan LYS tercihlerinin 26 Temmuz’da sona ereceğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Gençlerimiz hangi üniversitede hangi bölümde okumak istiyorsa özgür bırakılmalı. Mesleklerini eline aldıklarında mesleğini sevmeyen bir birey olmamalılar. Örneğin asık suratlı bir doktora muayene olmayı kimse istemez. Çevresel baskılar sebebiyle o mesleği seçmiş bireylerin kendisine de bu ülkeye de faydası dokunmaz. Gençlerin üniversite tercihlerinde de meslek seçimlerinde de üzerinde baskı uygulanmamalı.”

Üzerinde baskı uygulanan çocukların yeteneklerinin ileride köreldiğine de dikkat çeken Palandöken şöyle devam etti:

“Aileler her zaman çocuğumuz en iyi okullarda okusun en gözde meslekleri seçsin temennisi içerisinde olurlar. Fakat bir çocuğun düşünsel becerisi sanata veya el becerisi zanaata yatkın olabilir. Ailesinin baskısıyla bambaşka bir bölümde okuyan çocuğun zamanla bu yeteneği de kaybolur. Bu ülkenin doktor ve mühendis kadar, berber ve terziye, araba tamircisinden her çeşit meslekten esnafa ihtiyacı vardır. Gençlerin girişimci ruhu erken yaşta söndürülmemeli, her zaman özgür olmalıdırlar. Bir filozofun da dediği gibi ‘Sevdiğin işi yaparsan ömür boyu çalışmazsın.’ Bunun aksi ise ömür boyunca yapılan meslek eziyet gibi gelir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim