Ziyarette Prof. Dr. Alkan, üniversite-sanayi işbirliğine olan talebin her geçen gün daha da arttığını, Hitit Üniversitesi olarak bu konuyu hep sıcak ve gündemde tuttuklarını söyledi.
Prof. Dr. Alkan, kısa bir süre önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açılışı yapılan Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) ve bugünlerde firmaların faaliyete geçeceği Çorum TGB-TEKNOKENT’in bu süreci daha kurumsal ve sürdürülebilir bir zemine getirmede önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Sanayicilerin AR-GE’ye dayalı ihtiyaçlarının, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çözüme kavuşturulması amacıyla oluşturulan SAN-TEZ projelerini almaya başladıklarını, bunların artırılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Rektör Prof.Dr. Alkan, üniversite imkânları ile akademisyenlere sunulan çok sayıda BAP Proje seçeneğine sahip olduklarını, bunlardan bir tanesinin de Üniversite-Sanayi İşbirliği projesi olduğunu söyledi.
Tüm bunlarla üniversite-şehir, üniversite-sanayi işbirliğini güçlü, kurumsal bir yapıyla ve bir AR-GE kültürü olarak kurmak istediklerini, bu yolda da önemli adımlar attıklarını belirten Alkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın birkaç gün önce söylediği “Önümüzdeki akademik takvim döneminden itibaren mühendis yetiştiren öğretim elemanlarına sanayi ile işbirliği yapma zorunluluğu, bir sonraki dönemde ise mühendislik öğrencilerine sanayide staj zorunluluğu gelecek. Üniversitelerimiz, yeni öğretim elemanı alımında sektörel tecrübe isteyecek. Meslek yüksekokulu ve mühendislik eğitimi veren tüm fakültelerdeki öğretim elemanlarına sanayide sektör ile ortak çalışma yapma zorunluluğu getirilmesini planlanıyoruz. Bu sayede hem üniversite-sanayi işbirliğini artırmayı hem de eğitim kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Sektörden kopuk olan bir eğitim, teoriden öteye geçemiyor” sözlerini de hatırlatarak, artık üniversite-sanayi işbirliğinin ve pratiğe dönük eğitim sisteminin ülke politikaları haline gelmeye başladığını aktardı.
Çorum TSO’nun bu kapsamda en önemli paydaşları olduğunu, şimdiye kadar bu çerçevede pek çok somut adımlar atıldığını ve işbirlikleri yapıldığını ifade eden Prof.Dr. Alkan, üniversiteye her zaman verdikleri desteklerden dolayı başta ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ile Meclis Başkanı Erol Karataş’a ve tüm Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’ne teşekkürlerini iletti.
TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İŞKUR’un üniversite öğrencilerinin kurum hizmetlerinden daha fazla yararlanmasını temin etmek ve öğrencilerin zorunlu ve isteğe bağlı stajlarını yaparken gelir elde etmelerini sağlamak için iş başı eğitim programları uygulamasını yaygınlaştırdığını söyledi. Böylece üniversite – sanayi işbirliği içerisindeki öğrencilerin hem sektörel anlamda tecrübe kazanacağını hem de maddi kazanç elde edeceklerini ifade eden Başaranhıncal, bu programla birlikte gençlerin mezun olduklarında iş tecrübesinin bulanacağını ve bunun genç işsizliğin azalmasında önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim