Vali Necmeddin Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı İlknur İnam, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, TSO Yönetim Kurulu üyeleri ve üniversite personelinin hazır bulunduğu imza töreni öncesinde bir açış konuşması yapan Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, emek yoğunluklu sanayiden teknoloji yoğunluklu sanayiye geçiş noktasında “Kamu-Üniversite-Sanayi” işbirliğinin önemine dikkat çekerek, toplumsal refaha bu işbirliğiyle katkı sağlanabileceğini söyledi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsal yapıya kavuşturulması noktasında 81 ile Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu’nun kurulduğunu kaydeden Kurtbaş, Çorum’da da bu noktada somut adımlar atıldığını dile getirdi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ise sanayicinin üniversiteye firmalarını ne kadar fazla açarsa bu işbirliğinin de o kadar ilerleyeceğini söyledi.

TSO olarak üniversite-sanayi işbirliği konusunda sadece aracı olduklarını kaydeden Başaranhıncal, gerek Çorum TSO’nun gerekse de Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nün büyük fedakarlık içerisinde çalıştığını dile getirdi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da, “Üniversite camiasında uzun yıllardır ‘bilim, bilim içindir’ anlayışı yaygındı. 21’inci yüzyılda ihtiyaçların değişmesiyle birlikte farklı anlayışlar gündeme geldi” dedi.

Çorum’da 800’e yakın akademisyenin bulunduğunu kaydeden Alkan, “Bu, aslında ‘800 bilim danışmanı var’ anlamına geliyor. Büyük üniversitelerin yıllar sonra yaptığını biz hemen yapmaya çalışıyoruz. Popülizme yaklaşmak yerine ilk iş olarak merkez laboratuvarımızı yaptık. Bunlar çok uzun vadeli işler.

Amerika’daki meşhur silikon vadisinin temeli 1800’lü yıllarda atıldı. Ancak, burayı asıl önemli kılan ise Stanford ve Berkeley üniversiteleridir. Bu noktada üniversite-sanayi işbirliği gerçekten önemlidir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “HİTÜ bünyesinde yer alan enstitülerde eğitim yapan öğrencilere sanayi/sektör odaklı, ilgili sektördeki iş ortağıyla gerçekleştirilecek işbirliğiyle lisansüstü tez çalışması yaptırılması hususunda uygulanacak” olan işbirliği protokolü Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ile Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından imzalandı. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim