Türk sinemasının ve tiyatrosunun önemli yıldızlarından Ayşen Gruda’nın “Deli Kadın” adlı tek kişilik gösterisi, Çorum Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi.
Hababam Sınıfı, Çöpçüler Kralı, Gülen Gözler ve daha birçok filmde canlandırdığı karakterlerle izleyicilerinin gönlünde özel bir yer edinen usta oyuncu tek kişilik gösterisinde, Türkiye’nin içinde bulunduğu ortama dikkat çekerek "Hâlâ umudum var.” dedi.
Moderatörlüğünü hemşehrimiz Nejmi Aykar’ın üstlendiği söyleşi öncesinde sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimde Ayşen Gruda’nın 52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde aldığı “Ömür Boyu Yaşam Onur Ödülü”nü cansız bedeni sahile vuran Aylan bebeğe adadığı konuşması ve göçmen çocukların fotoğraflarından oluşan görüntüler yer aldı.

“AKILLI OLAN BU İŞİ YAPAR MI?”
"Deli Kadın" adlı söyleşide Nejmi Aykar’ın "Neden Deli Kadın?" şeklinde yönelttiği soruya Gruda’nın, "Akıllı olan bu işi yapar mı?" diye cevap vermesi salonu kahkahalara boğdu.

“HER EVDE BİR DOMATES GÜZELİ VAR”
Konu Devekuşu Kabare'sine gelince Aykar’ın sözünü kesen Gruda, nasıl bir gecede şöhret olduğunu “Dur oraya daha gelme! Önce Ankara'da Meydan Sahnesi'nde oynamaya başladım. Orada da Yılmaz'la tanıştım. Hiç uzatmadan evlendik ve canım Elvan'ım dünyaya geldi. Bu yüzden sahneye bir süre ara verdim. İstanbul'a döndüğümüzde Devekuşu'nun kadrosuna girdim.1977'de TRT'deki bir eğlence programı için skeç çekecektik. Domates Güzeli Nahide Şerbet adında saf ayağına yatan ama her şeyin farkında olan bir tipi canlandırıyordum. Neredeyse her evde bir tane ‘Domates Güzeli’ olduğundan o kadar çok sevildi ki bir gecede 16 yıllık tiyatro hayatımda olmadığım kadar meşhur oldum.” şeklinde anlattı.

“ADİLE ABLA TÜM ÇOCUKLARIN SEVGİLİSİYDİ”
Adile Naşit’in hayatında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Gruda, “Çok renkli bir kadındı, altlı üstlü oturuyorduk. Gamlı olmasına rağmen ışıl ışıl bir kadındı. Oğlunu kaybettikten sonra ülkedeki bütün çocukların sevgilisi oldu.” ifadelerini kullandı.

“BİR ANNE VE ÜÇ OĞLU”
“Bugünün Türkiye’sini nasıl bir filmle anlatırdın?” sorusuna ise “Bir anne ve üç oğlunu ele alırdım. Bir oğlu IŞİD’de biri PKK’da, diğeri de askerde olurdu. Çok güncel konu değil mi?” diyen Gruda, tiyatro salonundaki kadınlara "Kadınlar" diye seslenerek "Erkekleri de biz doğuruyoruz sonra erkekler dönüp bizi öldürüyorlar. Bu insanları doğuran büyüten biz isek bu soruyu kendimize sormamız gerekiyor; doğurduğumuz, büyüttüğümüz erkekler bizi neden öldürüyor." diye konuştu.
Söyleşinin sonunda Türkiye'nin içerisinde bulunduğu vahim durumdan kurtulacağına dair umudunun bitmediğini belirten Gruda’yı seyirciler ayakta alkışladı. (Elif Suar TURALI)
Editör: TE Bilisim