Hitit Üniversitesi'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Hitit Üniversitesi ve İskilip Kaymakamlığı'nın ortaklığında düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu ve Sergi Açılışı” Hitit Üniversitesi Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yarın sona erecek sempozyumda ilk olarak sergi açılışı yapılırken ardından oturumlara geçildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İskilip Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Cengil’in açılış konuşması yaptı. Sempozyumda emeği bulunan herkese teşekkür eden Doç. Dr. Muammer Cengil, başta ilimiz, Hitit Üniversitesi ve İskilip için verimli katkılar sağlayacağını ümit ettiğini ifade ederek katılımcılara teşekkürlerini iletti.

ÇATMA’DAN TEŞEKKÜR
Açılış konuşmasının ardından sempozyumun protokol konuşmalarına geçildi. İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, sempozyumun Hitit Üniversitesi ve İskilip’e büyük bir katkı sağlayacağı ifade etti. “Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. İlçemiz açısından önemli gördüğümüz böylesi bir sempozyumda bulunmanın ve siz kıymetli bilim insanlarıyla bir arada bulunmanın mutluluğu içerisindeyim. Anadolu’nun güzide ili Çorum ve kıymetli ilçesi İskilip Kaymakamlığı adına buradayım” diyen İskilip Kaymakamı Efecan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anadolu medeniyetlerinin birçoğuna ev sahipliği yapmış olan Çorum ilimizin birçok tarihi ve kültürel mirası bulunmaktadır. Hititlere, Paflagonlara, Galatlara, Romalılara, Danişmentlere, Anadolu Selçuklularına ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış olan bir kentten Bahsetmekteyiz yani İskilip’ten. İskilip Kalesi, Kral Mezarları, Roma Mil Taşları, Evlik Ulu Cami, Şeyh Yavsi Cami, Kekeç Tuzlası, arastalar, hamamlar, çeşmeler, kütüphaneler, külliyeler, el sanatları kültürü ve Bedri Rahmi Eyüboğlu müzesi gerçekten de ilçemiz açısından görülmesi ve gezilmesi gereken önemli yerlerdir. Sadece tarihi yapılarıyla değil doğal güzellikleriyle de insanı büyüleyen tam bir Anadolu kentidir İskilip. Yaylaları, çam ormanları, su kaynakları yürüyüş sporunu sevenler için eşsiz bir olanaktır”



“ÇORUM VE İSKİLİP SANAT ŞEHRİ OLMAYA ADAYDIR”
“Tüm bu özellikleriyle İskilip, ülkemizin ve Çorum ilimizin değerli bir sanat şehri olmaya adaydır. İşte bundan dolayı bölgenin sahip olduğu potansiyeli siz değerli bilim adamlarıyla tekrar keşfetmeli ve yöremize sahip çıkmalıyız.” açıklamasında bulunan Kaymakam Şahin, “Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu” ile değerli katılımcılarımızın ortaya koyacağı fikirler, görüşler ve öneriler biz idareciler, yerel yöneticiler, sivil toplum örgütlerimiz ve halkımız açısından yol gösterici mahiyettedir. Valiliğimizin, Rektörlüğümüzün, Kaymakamlığımızın ve Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalarla birlikte bu sempozyum daha da anlam kazanacaktır. Bu vesileyle sempozyumun düzenlemesinde katkısı olan tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ALKAN: “BİLİM İLE BİRLİKTE SANATI DA ELE ALMALIYIZ”
“İnsanlığın var olduğu hemen hemen her dönemde yaşam sürmüş olan 14 farklı medeniyetin yer aldığı bir ilde, böylesi bir sempozyuma ev sahipliği yapmak gurur verici. Sergimizde eseri bulunan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” diyen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da yaptığı konuşmada “Daha çok bilimsel gelişme ve ilerlemeleri göz önünde bulundurup sanat unsurunu göz ardı ediyoruz. Bunun sonucunda da hayatın anlamını kaçırmamıza sebep olmuş. Bilimselliğin yanında sanat bileşenini de ele almamız gerekiyor. Çünkü estetik kaygıyı ele almadığımızda insanların mutlu olmayacağı ortamlar ortaya çıkabiliyor. Sanat bileşenimizi de yeni kurulmakta olan Güzel Sanatlar Fakültemiz ve bu sempozyum aracığıyla inşallah gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
Üniversite hakkında da kısaca bilgi vererek bugün itibarıyla öğrenci sayısının yaklaşık 18 bin olduğunu ve 200 programla öğrenimlerini devam ettirdiğini belirten Alkan, Çorum’a her türlü katkı sağlayan bir üniversite olduklarını, birçok alanda olduğu gibi sanat alanında iş birliklerine ve projelere her zaman açık olduklarını sözlerine ekledi.



ÖZEL: “ÇORUM ÇOK BAKIMLI BİR KENT”
Prof. Dr. Canan Nemlioğlu’nun oturum başkanlığında, açılış oturumuna geçilen sempozyumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ayşe Özel, “Estetik Bilimi ve Sanat” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çorum Müzesi, Alacahöyük ve Hattuşaş’ı ziyaret ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Ayşe Özel, olağanüstü düzenli, Çorum ilinin çok bakımlı olduğunu ve şehrimizle ilgili son derece olumlu izlenimler elde ettiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Ayşe Özel sunumunda, güzel ve estetik kavramlarına ve ayrımlarına değinerek her beğeninin zamana, her toplumun değer yargılarına göre değişebileceğini söyledi.
Güzelin göreceli bir tanım olduğu için insanlar arasında her zaman tartışma konusu ve sorun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özel, “İnsanoğlu güzellik üzerine yanıt ararken güzelin kaynağına yönelmiştir. Estetik bir varış noktası değil, çıkış noktasıdır. Estetik yorum, eleştiri yapmak demektir.” ifadelerinde bulundu. Çirkin kavramı üzerinde de duran Prof. Dr. Ayşe Özel, güzelin karşıtı olan çirkinin sanatta başarısızlığı tanımladığını belirterek “Her güzel, düşünülmüş bir etkinliğin sonucunda ortaya çıkar” yorumunda bulundu.

BAYER: “EYÜBOĞLU İÇİN ÇORUM’UN YERİ AYRI”
Sempozyumun ikinci konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Zehra Canan Bayer ise “Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kaleminden Tuvale Yansıyan Çorum’un Renkleri ve Biçimleri” adlı sunumunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Bayer sunumunda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yurt gezisi nedeniyle Çorum’da bulunduğu dönemde ele aldığı yazılar, mektuplar ve resimleri ele aldı.
Yazar, Edebiyatçı ve aynı zamanda Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu için Çorum’un ayrı bir yeri olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Bayer, Çorum insanı, pazaryeri, çeşmeleri, hanları, kahvehaneleri, halayı, peyzajı, Reyhan bacısı ve beyaz alçılı evlerinin Eyüboğlu’nun sanat hayatında önemli yer edindiğini ve eserlerinde bunlar üzerinde çalıştığını ifade etti.
Ressam Eyüboğlu’nun eserlerinin görselleri eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda Yrd. Doç. Dr. Bayer, Çorum için Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Yolları, evleri ve benim bildiğim, sevdiğim Anadolu’dur” söyleminden bahsederek Eyüboğlu’nun Çorum gezisinin yaşam serüveninde bir dönüm noktası olduğunu belirterek milli sanatın gelişmesi açısından çok büyük katkısının var olduğunu da sözlerine ekledi.



“DUYUM VE ALGI BÜTÜN OLARAK ELE ALINIYOR”
Açılıştaki son konuşmacı ise Doç. Dr. Bülent Salderay da “Algı Psikolojisi ve Görsel Sanatlar” konusunu anlattı. Duyum ve algı kavramlarını tanımlayarak bu iki unsurun farklı olduğunun ancak bir bütün olarak ele alındığını ifade etti. Duyum olmadan algının olabilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Salderay, algının özelliklerinin algı alanı, dayanağı, algıda bütünlük, değişmezlik, figür-fon ilişkileri, derinlik algısı, algıda seçicilik ve algı yanılmaları olarak sıraladı.
Çeşitli görseller eşliğinde yaptığı sunumunda algıyı etkileyen etmenlerin ise iç/fizyolojik ve dış/çevresel etmenler olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Salderay, insan algısının nasıl gerçekleştiğini bilmede algı kontrolünün sağlanmasının algı yönetimi için önemli olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda endüstri, reklamcılık ve yeni medya gibi alanların algı yönetimini çok iyi kullandığını açıklayan Bülent Salderay, günümüz teknoloji ve bilişim dünyasında görsel sanatların, teknoloji ve bilişimle gerçekleştirmiş olduğu etkileşim sayesinde kitle sayısının en üst düzeye ulaşmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

118 BİLDİRİ
118 bildirinin sunulacağı sempozyumun açılış oturumu sonunda teşekkür belgeleri dağıtıldı. Sempozyumun ilk gününde öğle yemeğinin ardından ise Doç. Dr. Ayşegül Türk, Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan, Prof. Dr. Zeynep Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Cihan Şule Külük, Yrd. Doç. Dr. Vedat Tezcan, Doc. Dr. Muammer Cengil, Prof. Dr. Sevinç Arcak, Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldırım ve Yrd. Doç. Dr. Harun Bekiroğlu yönetiminde diğer oturumlar gerçekleştirildi.
Sempozyumda dün de Prof. Dr. Ergün Laflı, Yrd. Doç. Dr. Nalan Gürşahbaz, Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez, Prof. Dr. Nuran Kayabaşı, Yrd. Doç. Dr. Metin Uçar, Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, Yrd. Doç. Safiye Sarı, Doç. Dr. H. Sinem Şanlı, Yrd. Doç. Dr. Kamil Coştu, Doç. Dr. Pesent Doğan, Doç. Dr. Levent Mercin ve Doç. Dr. Adem Korukçu’nun başkanlıklarını yaptığı oturumlar devam ederken bugün de Doç. Dr. Saliha Ağaç, Yrd. Doç. Dr. Serpil yayman Ataseven, Yrd. Doç. Dr. N. Tomris Yalçınkaya, Yrd. Doç. Dr. Birnaz Er, Yrd. Doç. Mine Poyraz ve Prof. Ali Asker Bal başkanlığında oturumlar gerçekleştirilecek.

İSKİLİP’TE WORKSHOP
Sempozyumda Workshop uygulamaları ise iki gün boyunca İskilip Meslek Yüksekokulu’nda yapılacak. Dün başlayan Workshop uygulamaları kapsamında Öğretim Görevlisi Cesur Yusuf Göker “Kayıp Mum Tekniği”; Öğretim Görevlisi Mehmet Erol Çalmaz “Ahşap Oyma”; Öğretim Görevlisi Fadim Akça “Fotoğraf Sanatı”; Öğretim Görevlisi Serkan Tuluk “Bilgisayar Destekli Takı Tasarımı”; Öğretim Görevlisi Hacer Ölçer “Origami Tekstil Yüzeyi Uygulamaları”; Öğretim Görevlisi Sema Civelek “Çarpana Dokuma”; Doc. Dr. Muammer Cengil “Mesnevi İle Bibliyoterapi”; Öğretim Görevlisi Begül Özkoca “Tokat Yazma Baskısı”; Öğretim Görevlisi Ekrem Derman “Panoramik Sanal Tur Oluşturma ve Yapım Aşamaları“; Öğretim Görevlisi Hilal Bozkurt “Kuru (İğneli) Keçe Yapımı” ve Öğretim Görevlisi Neslihan Yılmaz Toprak “Plastik Sanatlar” konularında Workshop yapacak.
Sempozyum kapsamında Rektörlük’te Prof. Dr. Basri Erdem, Doç. Dr. Pelin Avşar Karabaş ve Dr. Atilla Batmaz’ın kişisel sergilerinin yanında çok sayıda akademisyenin katılımı ile karma sergiler de açılacak.



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim