Olay 2015 yılı Ağustos ayında, Çorum’un Uğurludağ İlçesi’ne bağlı Karakısık köyünde meydana geldi. Üç çocuk babası Cevat Mert, traktörün üzerinde tüfekle vurularak öldürüldü. Cinayet zanlısı olarak Sait E. ve amcası Fatih Mehmet E. gözaltına alındı. Amca-yeğen tutuklanıp Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yıl 4 ay süren davada tutuklu sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Tutuklu sanıklardan Fatih Mehmet E., savunmasında “Olay günü hayvanlarımı köyde otlatıp eve getirdiğim sırada hayvanların geçeceği yolda ağaçlar vardı. Cevat Mert'i gördüğümde kendisi bana doğrudan doğruya küfür etmeye başladı. Ben de kendisine 'niye küfür ediyorsun, ağaçları hayvanları geçireceğim yola koymuşsun, hayvanlar nereden geçecek' dedim. Hızlı hızlı traktörün yanına gidince daha önce beni vurduğu için niyetinin kötü olduğunu anladım ve hayvanları bırakarak evimin istikametine doğru kaçmaya başladım. Bir bahçe duvarının arkasına saklandım, daha sonra Cevat son sürat traktörü benim üzerime sürdü, ardından onun istikametinden bir el silah sesi geldi, Arkam dönük olduğu için onun ateş ettiğini görmedim. Kendisi traktörle bana vuramayınca benden 50 metre kadar ileri gitti. Daha sonra 1 el silah sesi duymamla birlikte traktörün birden durduğunu ve traktörün kabin camının kırıldığını gördüm. Kesinlikle Cevat Mert’i ben öldürmedim, ben de tüfek yoktu, zaten traktör üzerime sürüldüğünde bende tabanca ya da silah olsaydı bunu kullanmak zorunda kalırdım. Üç yıl önce Cevat beni yaralamıştı, beni her gördüğü yerde bana silahını gösteriyordu, beni tehdit ediyordu, benim kimseye kin gütme gibi bir durumum yoktur, keşke traktörün altında ben kalsaydım da bu duruma düşmeseydik, biz de bu olaydan dolayı mağdur olduk. Cevat'ı ben öldürmedim suçsuzum" dedi.

Diğer tutuklu sanık Sait E. ise “Olay tarihinde evdeydim, bu sırada bir el silah sesini ve bağrışma seslerini işittikten sonra dışarı çıktım. Evin bahçeliklerinin oradan amcam Fatih'in yanına doğru gittim, bu sırada traktörün üzerinde Cevat Mert'i gördüm traktörü amcamın üzerine sürüyordu, zaten bu sırada ben amcamın yanına gelmiştim. 1-2 el daha silah sesi duydum, evden dışarı çıkarken yanıma av tüfeği ya da tabanca bir şey almadım. Cevat ile bizim aramızda 60-70 metre mesafe bulunuyordu, iki buçuk yıl önce Cevat Mert amcam Fatih'i av tüfeğiyle vurmuştu. Bu olay adliyeye intikal etmişti, o sürekli bizi tahrik edici hareketlerde bulundu, biz onun yüzünden köyün camisine bile gidemiyorduk. Cevat tabancasını beline takıp bizi tahrik ediyordu, kesinlikle ben tüfek ya da tabanca kullanmadım. Ben suçsuzum” dedi.

Yerel mahkeme cinayet suçundan Sait E.’e 13 yıl 4 ay, amcası Fatih Mehmet E.’ye 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Zanlıların avukatı verilen karara itiraz ederek istinaf talebi üzerine Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1.Ceza dairesi başvurdu. İstinafta dosyayı inceleyerek 26 aydır tutuklu bulunan Sait E.’nin üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatına karar verilirken, ayrıca tutuklu bulunduğu süre nedeniyle de tazminat hakkının bulunduğu ayrıca, avukatlık ücretlerinin hazineden alınıp sanık Sait E.’ye verilmesine karar verildi. Diğer Sanık Fatih Mehmet E.’nin cinayeti işlediği sabit görülerek yerel mahkemenin verdiği 12 yıl 6 ay hapis cezası 16 yıla yükseltildi. (Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim