Uzmanlık gerektiren bölümlerde bile ön lisans mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesinin ataması yapılmayan binlerce öğretmen varken anlaşılabilir olmadığını kaydeden Aydın, “Ataması yapılmayan öğretmen adayları, doğal olarak ders ücreti karşılığı öğretmen olarak görev almak için başvuruda bulunmaktadır.

Ancak, ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesinde 657 sayılı Kanunun 89. maddesi dışında resmi bir mevzuat bulunmamaktadır. Uygulamada ilçe milli eğitim müdürlüklerinin, branş bazında, şahıs bazında bazı öncelikler uyguladıkları iddiaları sendikamıza iletilmektedir” ifadelerini kullandı.

Alaca’da aynı branşta 4 yıllık lisans mezunu varken, Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ön lisans mezunu olan eşini görevlendirmesinin etik olmadığını belirten Aydın, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Milli Eğitimin başında olan bir şahsın nefsi hareket ederek, menfaati doğrultusunda hareket etmesi kabul edilebilir değildir. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hürrem Dursun eşi hanımefendiye pozitif ayrımcılık yapılmasına göz yumduğu gibi, bir sendika temsilcisinin oğluna da pozitif ayrımcılık yapılmasına göz yumarak, ilçede hakkaniyet ölçüsünde hareket etmemiştir. Bu durum başvuru yapan 4 yıllık lisans mezunlarını hayal kırıklığı yaşamalarına neden olmuştur.

İlçe Milli Eğitim Müdürünün bu uygulamayı sağlaması veya göz yumması hem yasal değildir hem de kul hakkı yemektir.

Bu tarz problemleri yaşamamak için Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge yayınlayarak bu adaletsizliklere çözüm üretmelidir. Amaç en iyiyi tespit edip hak edeni görevlendirmek ise önceliğin görevlendirileceği alan mezunlarına ve varsa KPSS puanı üstünlüğüne göre, alandan öğretmen bulunamaması halinde eğitim fakültesi mezunu olması, pedagojik formasyona sahip olma, lisans mezunu olma ve nihayet ön lisans mezunları şeklinde bir düzenlemeye gidilmelidir.

Sendikamız ücretli, sözleşmeli öğretmen görevlendirmelerine, mülakatla öğretmen alımına karşıdır. Ücretli öğretmen çalıştırmak insanları sömürmektir. Şayet kaliteli, verimli, dünya ülkeleri ile rekabet edebilir bir eğitim sistemi hedefliyorsak, Pisa’da başarı elde etmek, eğitimde lider ülke olmak istiyorsak, tüm öğretmenleri kadrolu olarak istihdam etmeli ve öğretmenlerin mülakatla değil, KPSS puan üstünlüğüne göre atamasının yapılmasını sağlamalıyız.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim