Protokol kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’nde, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Göksal, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Şube Müdürü Sami Durdu, Çorum Aşçı ve Lokantacılar Odası Başkanı Burhan Balcı, Başkan Yardımcısı Ali Atalay, Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gür, Fırıncılar, Leblebiciler ve Simitçiler Odası Başkanı Seyit Arslan, Başkan Yardımcısı Ercan Fındıkçı’nın da katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Diyetisyen Özlem Gök tarafından sunum gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklar arasında: Hipertansiyon, Kalp-damar hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Osteoporoz (kemik erimesi), İnme(felç) ve bazı kanser türlerinin sayılabileceği kaydedilerek Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusun beşte (%22) birinin hipertansiyon hastası olduğu, 45-55 yaş arasında her üç kişiden biri, 55-65 yaş arasında her iki kişiden birisin de de hipertansiyon bulunduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi: “Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini azaltır, inme(felç) riskinde %23 azalma sağlar.

Özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” kapsamında Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında geçtiğimiz Şubat ayında bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol ile toplum sağlığının korunması maksadıyla ilgili odalara bağlı üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz kullanımının %4 ve aşırı şeker kullanımının %5 oranında azaltılması amaçlanmaktadır. İlgili koşulları sağlayan işletmelere il oda başkanlıkları tarafından “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” ve/ ve ya “Aşırı Şeker Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” verilecektir”(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim