Belediyeler Çevre Birliği’nin Çorum Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirdiği, Avrupa Birliği destekli yaklaşık 21 milyon Euro’luk Çorum Katı Atık Yönetim Sistemi Tesisi’nde yapılan çalışmalar ve son durum hakkında bilgi veren Theofanis Lolos ülkenin en büyük çaplı tesisinin ilimizde kurulduğunu söyledi.
Projenin genel kapsamı, mevcut durumu ve ileride nasıl yönetileceğine dair bilgiler vererek gerekli bütün yönetmeliklere uygun entegre bir projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Lolos, “Bu proje Türkiye’nin en iyi katı atık yönetim sistemi projelerinden biridir. Bu projeyi hayata geçiren ve bugüne kadar katkı sağlayan başta Belediye Başkanı Muzaffer Külcü olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Çevre Bakanlığı da bu projeye büyük ilgi gösteriyor. Çünkü Türkiye’de uygulanabilecek diğer projelere en önemli örnek bu projedir. 20 milyon Euro’dan daha fazla bir yatırımı olan projede müşavirlik hizmeti, inşaat ve ise ekipman alımları bölümleri var. İnşaat çalışmaları devam eden projenin ekipman alımları ihalesi kısmına gelindi” dedi.
Çorum projesinin Türkiye’de uygulanabilecek diğer projelere de örnek olabilecek bir proje olduğuna dikkat çekerek proje kapsamında yeni depolama alanında 3 milyon 430 bin metreküp çöpün 23 yıl süreyle depolanması hedeflendiğini açıklayan Lolos, “Düzenli depolama başta olmak üzere projedeki tüm birimler ek tesislere uygun bir alanda yer almakta ve gerekirse istenildiğinde büyütülebilmektedir. Ana depolama alanında kazı çalışmaları kapsamında 330 bin metreküp iş yapılmıştır. Bu da 33 bin kamyona denk gelmektedir. Ayrıca 140 bin metreküp yani 14 bin kamyon dolgu malzemesi serimi yapılmıştır. Sahadaki gazların toplanarak yakma bacasında yakılması ile bölgedeki gaz miktarı belirlenecek ve ileride elektrik üretimi de sağlanacaktır. Ayrıca geri dönüşüm tesisinde yıllık 60 bin ton atık ayrıştırılabilecektir. Proje içindeki kompos tesisi de 5 bin ton kapasitelidir. Geri dönüşüm kapsamında kağıt karton elektrik elektronik malzeme, cam, plastik ve zararlı atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm sağlanacaktır. Bu proje anlaşıldığı gibi sadece bir inşaat projesi değildir. Entegre bir katı atık yönetim sistemi projesidir.
Projenin inşaat çalışmalarını Türkiye’de bu konuda tecrübesi bulunan İSTAÇ firması yürütmektedir. 29 Aralık 2015 tarihinde ihale edilen ve çalışmalarına başlanan proje kapsamında Sungurlu, Alaca, İskilip ve Laçin’de olmak üzere 4 bölgede transfer istasyonları kurulacaktır. Ana tesis merkezde Karapürçek Köyü’ndeki depolama sahasının yanında yapılmaktadır. Proje uyarınca merkez ve ilçelerdeki 28 vahşi depolama alanında rehabilitasyon çalışması yapılacaktır. Bu sahalardan 19 bölgedeki atıklar 9 bölgede birleştirilecek ve burada rehabilite edilecektir. Burada belediyelere önemli görevler düşmektedir. Rehabilite edilen yerlere yeniden çöp atıklarının konulmaması gerekiyor. Belediyelerden bu konuda daha fazla işbirliği bekliyoruz. Proje kapsamında tüm tesislerde 100’ün üzerinde personel görev yapacaktır” şeklinde konuştu.


KATI ATIK TESİSİ İNŞAATI İNCELENDİ
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Meclis üyeleri, İlçe Belediye Başkanları ve mahalle muhtarları ilimiz merkezinde yapım çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülen Çorum Katı Atık Yönetim Sistemi Tesisi’ni inceledi.
Anitta Otel’de düzenlenen Çorum Belediyeler Çevre Birliği Meclis Toplantısı sonrasında toplantıya katılan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü yönetimindeki toplantıya ilçe ve belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve merkez mahalle muhtarları ile projenin teknik ekibi halen vahşi depolama yapılan Karapürçek Çöplüğü’ne gitti.
Burada mevcut çöp depolama alanı ile birlikte ilimiz merkez ve ilçelerinin katı atık sorununu ortadan kaldıracak olan Avrupa Birliği destekli 21 milyon Euro’luk Katı Atık Tesisi’nin inşaat çalışmalarını inceleyen Başkan Külcü ve beraberindeki heyete tesis hakkında bilgiler verildi.
İlçelerdeki çalışmaları ile birlikte 2017 yılının Ağustos ayında tamamlanması hedeflenen projeyi yerinde inceleyen Külcü ve beraberindeki heyete teknik ekip tarafından yapılan çalışmalar anlatılarak yerinde gösterildi.






(Volkan SINAYUÇ)
 
Editör: TE Bilisim