Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde Dr. Yeşim Yılmaz, Kızılay Kan Merkezlerinde hastaların kan ihtiyaçlarının nasıl karşılandığının tarihçesinden bahsetti. Kan bağışının hiçbir karşılık beklemeden hayat kurtarmak amacı ile yapılması gerektiğini, halen Türkiye’nin kan ihtiyacının kan bağışı ile karşılanamadığını belirten Yılmaz, hayat kurtarmak adına çok daha duyarlı olunması gerektiğini vurgulayarak, günümüzde kan merkezlerindeki kan bağışı ve alınan kanların hastalara nasıl ulaştırıldığını anlattı.
Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Yasemin Çal ise kan bağışçısı olabilmek için gerekli koşulları ve adımları sıraladı. Çal, kan bağışında bulunmak isteyen gönüllü kişilerin 18-65 yaş aralığında sağlıklı bireyler olması, HİV, Hepatit B ve Hepatit C gibi bulaşıcı hastalıklarının olmaması, hemoglobin değerlerinin yeterli olması koşuluyla, Bağışçı Bilgi Formunun doğru bilgiler ile doldurulması ve doktor muayenesinden sonra sağlık durumu uygun olan kişilerden kan alma işlemin gerçekleştirildiğini anlattı.
Eğitimin 2. bölümünde ise kök hücre bağışının önemine dikkat çekildi.
Dr. Yeşim Yılmaz, Kök Hücre Bağışının nasıl yapıldığını ve kök hücre naklinin yapılabilmesi için, 18-50 yaş aralığında tamamen sağlıklı bireylere tarama yapılması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili laboratuarına gönderilerek alınan kan örneklerinde doku tiplemesi uyan bağışçının verilerinin, Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası veri tabanında kayıt altına alındığını, sonuçları uygun çıkan bağışçıların onayı olduğu sürece kemik iliği naklinin gerçekleştirildiğini anlattı.
Eğitimin soru-cevap kısmından sonra, eğitime katılan personelleri kan bağışına davet edildi ve “Kan Ver, Hayat Kurtar” sloganı ile toplantı sona erdirildi.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim